Mens en milieu boven winst. Met deze leus pleiten zestig Europese en twintig niet-Europese maatschappelijke organisaties, verenigd in het Alternative Trade Mandate, voor een ander debat over Europa.
De Europese verkiezingen op 22 mei dreigen te gaan om een keuze tussen vóór Europa of tégen Europa. Over hoe dat Europa er eigenlijk uit moet zien, wordt nauwelijks gedebatteerd. Ook TIPP, het vrijhandelsverdrag waarover de VS en Europa nog dit jaar overeenstemming proberen te bereiken, staat niet op de agenda. Een brede coalitie van Europese maatschappelijke organisaties wil het wél over de inhoud hebben en pleit daarom voor een alternatief voor het huidige Europese beleid: The Alternative Trade Mandate.
Negatieve gevolgen
Het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) waarover nu wordt onderhandeld tussen de EU en de VS moet zoveel mogelijk ‘handelsbarrières’ verwijderen. Dit betreft onder andere importtarieven en sociale- en milieuwetgeving die Europese burgers en werknemers beschermen.
Ook wil men de belangen van multinationale investeerders beschermen tegenover nationale lidstaten. De angst bestaat dat het verdrag de weg opent voor multinationals om schadeclaims in te dienen zodra een land van beleid wil veranderen. Bijvoorbeeld door een rookverbod in te stellen, genetisch gemanipuleerde zaden te weigeren, of het boren naar schaliegas te verbieden.
Hoewel de onderhandelingen in het diepste geheim plaatsvinden is nu al duidelijk dat, als het TTIP er komt, dit grote negatieve gevolgen zal hebben voor de bestaanszekerheid van familiebedrijven in de landbouw, arbeidersrechten, natuur en milieu en de voedselveiligheid.
Het multinationale bedrijfsleven wil via de TTIP een ‘wereldstandaard’ vaststellen die zal neerkomen op het verder uitbouwen van het geïndustrialiseerde en geglobaliseerde landbouw- en voedselsysteem dat wordt gedomineerd door enkele grote spelers.
Alternatieven
De zestig Europese en twintig niet-Europese maatschappelijke organisaties verenigd in het Alternative Trade Mandate willen dit voorkomen en ontwikkelden daarom een alternatief voor alle onderdelen van de economie met als slogan: mens en milieu boven winst.
Zo wordt gepleit voor fatsoenlijke banen, voor een systeem van intellectueel eigendomsrecht dat strategische belangen en menselijke waarden dient en een hervorming van de financiële sector van een riskante, instabiele sector die de samenleving geld kost tot een streng gereguleerde sector die voorziet in financiële basisdiensten aan iedereen, en die moet bijdragen aan de ontwikkeling van eerlijke en duurzame samenleving.
Daarnaast moet het verbruik van hulpbronnen verminderen, in het bijzonder op het gebied van landgebruik, mineralen en energie, waterverbruik en biomassa. Ook moet de focus op economische groei worden vervangen door een eerlijke op reductie van CO2 gerichte aanpak.
Veel aandacht tenslotte gaat uit naar meer regionale zelfvoorziening in voedsel, veevoer en energie door een drastische hervorming van het Europese handels- en landbouwbeleid. Gepleit wordt voor het verhogen van importheffingen, behoud van productiebeheersing zoals melkquota, voor kostendekkende prijzen aan de boer in plaats van het subsidiëren van industrie en handel, het internaliseren van alle milieukosten in de consumentenprijs, en meer ecologische landbouw en decentrale duurzame energieopwekking. Nieuwe EU zaadwetten tenslotte, dienen kwekersrecht en (agro)-biodiversiteit te beschermen en genetische manipulatie af te wijzen.
Pleidooi
De afgelopen weken is onder Europarlementariërs en kandidaat Europarlementariërs steun gezocht voor de voorstellen van het Alternatieve Handelsverdrag. Europese (kandidaat) politici konden hiervoor een 9 punten tellend ATM-pleidooi ondertekenen. Op dit moment zijn er Europabreed al 130 kandidaten die dit gedaan hebben. Burgers kunnen ook andere politici oproepen deze pledge te ondertekenen.
Daarnaast zijn er de afgelopen weken verschillende EU-verkiezingsdebatten georganiseerd waarbij TTIP en ATM een belangrijke rol speelden en politici zich moesten uitspreken als voor- of tegenstander. Zo werd er aan de Universiteit Wageningen op 6 mei een debat over het landbouw- en handelsbeleid gehouden en ook tijdens het Verkiezingsdebat van de Fair, Green and Global Coalition op 23 april speelde TTIP een belangrijke rol.
Actie
Maandag 19 mei vanaf 12 uur organiseert de SP een actie tegen de TTIP op het Plein in Den Haag. Daarna is er een hoorzitting over TTIP in de Tweede kamer.
Ook tijdens de March Against Monsanto op 24 mei vanaf 13.00 uur op de Dam in Amsterdam, zal aandacht worden besteed aan de TTIP.
Guus Geurts is auteur van Wereldvoedsel – Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening en betrokken bij de totstandkoming van de ATM-tekst
Lees ook: Vrees voor de Noord Atlantische Vrijhandels Organisatie
Geef een reactie