Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Bulstronkbokaal met chocoladetoet

Bulstronkbokaal met chocoladetoet

Michiel Bussink | 16 december 2010 |

Ooit was de Triodos Bank heel boos op mij. In dit blad schreef ik iets over een nieuwe koers van de bank. Ondanks die ruzie mocht Triodos een deel van mijn enorme kapitaal blijven beheren: het geldt wordt uitgeleend aan sympathieke groene en culturele bedrijfjes.

Bulstronkbokaal met chocoladetoetOnlangs ontving de bank de ‘Meester Kackadorisprijs’, als kwakzalver van het jaar, uit handen van de Vereniging Tegen de Kwakzalverij. Die vindt het namelijk schandelijk dat Triodos geld steekt in het Louis Bolk instituut – dat onderzoek doet naar de biologische landbouw – en in Weleda, dat geneesmiddelen en cosmetica maakt met biologische grondstoffen.

Nu was de goudsbloemenzalf van Weleda het beste voor de rode billetjes van onze drie achtereenvolgende baby’s, zeg ik uit eigen ervaring. Maar ‘eigen ervaring’ is volgens de kwakzalverbestrijders gevaarlijke onzin. Iets kan alleen waar zijn als het past binnen hun eigen eng-wetenschappelijke wereldbeeld. Pas op met te opperen dat muntthee goed is voor de spijsvertering, of iets dergelijks dat al duizenden jaren wordt ondervonden, maar niet direct wetenschappelijk is geboekstaafd. Voor je het weet wordt je door de Vereniging tegen Kwakzalverij weggezet als gevaarlijke heks.

Vanwege deze bekrompenheid krijgt de Vereniging van mij de eerste ‘Bulstronkbokaal voor hoogmoed, arrogantie en tunneldenken’. Bulstronk is de gemene dictatoriale juffrouw uit het kinderboek Mathilda, van Roald Dahl. Zij slaat uiteindelijk op de vlucht, dankzij de paranormale gaven van meisje Mathilda. Maar niet nadat Bulstronk Bram heeft gedwongen een enorme chocoladetaart op te vreten, wat wonder boven wonder lukt. Hier een heftig chocoladenagerecht.

Chocoladenagerecht

Ingrediënten

  • 2 dl slagroom
  • 150 gram suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 50 gram boter
  • 60 gram cacaopoeder
  • snufje zout
  • speculaasjes
  • port
  • 300 gram bramen of peer
  • 60 gram hazelnoten

Doe 2 deciliter slagroom in een kom en zet zo’n half uur in de vriezer. Breng 150 gram suiker met een eetlepel water aan de kook in een pan met dikke bodem. Haal de pan van het vuur als de suiker bruin begint te kleuren. Roer er dan een deciliter slagroom, 50 gram boter, 60 gram cacaopoeder en een snufje zout doorheen. Verwarm nog even om goed te mengen. Schenk de helft in hoge glazen of bakjes. Strooi daarover een laagje verkruimelde speculaasjes. Schenk er in elk glas een eetlepel port over en doe daar 300 gram bramen overheen of -voor wie geen bramen meer in de diepvries heeft – stukjes rijpe peer. Daarover weer een laagje cacao-boter-spul, speculaaskruimels en port. Klop de koude slagroom stijf met een zakje vanillesuiker. Verdeel dat over de glazen, plus 60 gram gehakte en in een droge koekenpan geroosterde hazelnoten. Onwaarschijnlijk lekker, leert de ervaring.

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken Lekker landschap en Ik eet dus ik ben.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 02 (dec 2010)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Recept

Toekomstige tuinbonen

Op Michiel Bussinks juniverjaardag staat er - als het even meezit - een recept met de eerste tuinbonen van het seizoen op tafel, zoals couscous met munt en tuinbonen.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Recept: soepburgers

Hoe maak je soepburgers? Geen echt recept dit keer, maar een richtlijn inclusief tips & tricks. Van Tres Hombres-kok Giulia Baccosi.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Rob Dikkers op Op Achterhoekse akkers keert de natuur terug
  • Marijke Kortekaas op Inheemse toppers voor in de tuin
  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 52 april 2019

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons