Albert Heijn Puur&Eerlijk is helemaal niet zo puur, en niet zo eerlijk.
Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch. Albert Heijn vindt die kritiek niet terecht.
Albert Heijn Puur&Eerlijk is helemaal niet zo puur, en niet zo eerlijk. Dat zegt voedselwaakhond Foodwatch. De producten met dit label zijn namelijk niet op alle vlakken verantwoord en bevatten bovendien te veel zout, suiker en E-nummers. Puur&Eerlijk MSC-zalm in bladerdeeg is daarom tweede geworden in de verkiezing voor het Gouden Windei. De zalm is weliswaar MSC-gecertificeerd, maar dat is 21 procent van de maaltijd. De overige 79 procent is niet duurzaam. De supermarktketen vindt de kritiek niet terecht. We spreken een woordvoerster van Albert Heijn.
Puur&Eerlijk-producten zijn goed voor mens, dier, milieu óf natuur. Foodwatch vindt dat dat mens én dier én natuur én milieu moet zijn. Samengestelde Puur&Eerlijk-gerechten als de zalm in bladerdeeg zijn zelfs maar deels verantwoord. Waarom?
“We hebben verschillende categorieën voor Puur&Eerlijk: biologisch, scharrel, FairTrade, ecologisch en duurzame vis, die gecontroleerd worden door onafhankelijke certificerende instanties. Daarmee maken we het de consument makkelijker om bewust te kiezen. Voor samengestelde producten, zoals zalm in bladerdeeg, claimen we niet dat elk ingrediënt duurzaam is. Het is makkelijk om te zeggen dat alle producten aan alle categorieën moeten voldoen, maar in de praktijk kan dat niet zomaar. Dat kost tijd. We hebben met een heleboel factoren rekening te houden, zoals smaak, voedselveiligheid, beschikbaarheid en betaalbaarheid. We kijken natuurlijk geregeld of we een product kunnen verbeteren, dat geldt voor ieder product.”
Foodwatch vindt ook dat jullie onnodig veel suiker, zout en e-nummers toevoegen.
“Sommige toevoegingen zijn noodzakelijk. E-nummers zijn door de Europese Authoriteit voor Voedselveiligheid goedgekeurde hulpstoffen om, bijvoorbeeld, voedselveiligheid te verbeteren. We maken producten voor een breed publiek, en testen dit met smaakpanels, daarom voegen we soms smaakversterkers, suiker of zout toe. Maar we staan wel open voor andere inzichten en toetsen ons beleid geregeld. Zo zetten we ons in om het zoutgehalte waar mogelijk te verlagen. En we willen dat in 2014 niet alleen de biologische, maar alle puur&eerlijk-producten vrij zijn van E-nummers die niet toegestaan zijn in biologische producten – ondanks dat niet al die producten zelf het EU-blaadje dragen.”
Wat vinden jullie van het feit dat Foodwatch zo kritisch is?
“Wij herkennen ons er niet in, want wij maken juist hele grote stappen richting duurzaamheid. Het vervelendste is dat Foodwatch zegt dat wij misleiden. Dat is niet wat wij doen. We bieden mensen met dit merk de mogelijkheid om verantwoordere keuzes te maken, en duurzaamheid is nu eenmaal niet zwart-wit. We zijn transparant over alle ingrediënten van onze producten.”
Geef een reactie