Wat is er leuker dan actief van de natuur te genieten en, georganiseerd of alleen, natuurwaarnemingen te doen, in het besef dat uw waarnemingen bijdragen aan de bescherming van onze natuur?
Zaterdag 1 oktober bezocht ik het jubileumcongres van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) en de Stichting Veldonderzoek Flora en Fauna (VOFF). De VOFF is het samenwerkingsverband van tien Particuliere Gegevensbeherende Organisaties, de PGO’s. Deze PGO’s verzamelen gegevens van alle in Nederland voorkomende soorten planten en dieren, van vogels, vlinders, paddenstoelen en zoogdieren, maar ook amfibieën, reptielen, vissen en allerlei groepen ongewervelden. Het verzamelen van gegevens gebeurt vooral door vrijwilligers.
Wat mij in het bijzonder trof op deze dag was het enthousiasme waarmee vrijwilligers en professionele betrokkenen samen, vanuit hun liefde voor de natuur, werken aan het verzamelen van gegevens door veldwaarnemingen. Zo staan de tienduizenden waarnemingen van vrijwilligers door het hele land al sinds jaar en dag aan de basis van een heel monitoringssysteem waarmee onze natuur in de gaten gehouden wordt. Vervolgens komt het interpreteren daarvan door specialisten en het verzinnen van plannen en projecten, om op basis van de verworven kennis de natuur te beschermen, te ontwikkelen en nieuwe gebiedsontwikkelingen goed in te passen.
Naast de genoemden PGO’s zijn er aansluitend bij uw eigen interesses allerlei vrijwilligersorganisaties actief. Of het nu gaat om het waarnemen van zeldzame muurplanten in de grachten van Amsterdam, het zoeken en vinden van de zeer zeldzame eitjes van de iepenpage in Zuid-Limburg of het doen van allerlei vogelwaarnemingen op willekeurig welke plaats dan ook.
Hoe kunt u meedoen? Kijkt hiervoor op de websites zoals sovon.nl, telmee.nl en waarneming.nl. Op deze websites kunt u uw waarnemingen invoeren.
Aan het werk maar weer…
Geef een reactie