Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Dat heeft niets te maken met technologie, maar alles met de geografische verschuiving van de productie. Maar productie in China is een stuk minder duurzaam dan die in Europa.
De prijs van zonnepanelen wereldwijd is sinds 2008 met maar liefst 75 procent gedaald. Volgens de laatste voorspellingen zal fotovoltaïsche zonne-energie tegen eind 2017 in 80 procent van de globale markt netpariteit behalen, wat betekent dat elektriciteit uit zonnepanelen evenveel of minder zal kosten dan elektriciteit van het netwerk. De spectaculaire kostendaling heeft zonne-energie een duw in de rug gegeven: ruim 60 procent van de zonnepanelen wereldwijd werd in de afgelopen drie jaar geïnstalleerd.
De prijsdaling van zonnepanelen wordt vaak toegeschreven aan technologische vooruitgang. Zo worden zonnecellen efficiënter en neemt de dikte van de siliciumlaag af. De prijsdaling sinds 2008 is echter scherper dan in de periode daarvoor. Dat heeft niets te maken met een of andere technologische doorbraak, maar alles met de geografische verschuiving van de productie van zonnepanelen. Tijdens het vorige decennium werden de meeste zonnepanelen in Europa gemaakt, maar sinds 2009 is China de belangrijkste producent. In 2013 rolden in China bijna 70 procent van alle zonnepanelen van de band, terwijl Azië goed is voor 87 procent van de totale productie. Europa en de VS produceren nu samen nauwelijks 7 procent van het aanbod.
Productie in China is goedkoper, maar op het vlak van duurzaamheid is een stap achteruit gezet. Aangezien de productie van zonnepanelen in grote mate steunt op elektriciteit, heeft de koolstofintensiteit van het elektriciteitsnetwerk op de plaats van productie een grote invloed op de milieukosten. Door het hoge aandeel steenkoolcentrales gaat een kilowattuur elektriciteit in China gepaard met dubbel zoveel CO2-uitstoot dan in Europa. Bovendien is het netwerk 50 procent minder energie-efficiënt.
Volgens een recente levenscyclusanalyse produceert een in China gemaakt zonnepaneel 70 gram CO2-equivalenten per kilowattuur (gCO2e/kWh) geproduceerde elektriciteit, terwijl dat voor een in Europa gemaakt zonnepaneel slechts 35 gCO2e/kWh is. Wordt er ook rekening gehouden met het transport van China naar Europa, dan stijgt de uitstoot naar ongeveer 110 gCO2e/kWh. Bij een zonnestraling van 1.000 kilowattuur, het gemiddelde in onze streken, neemt deze waarde verder toe tot ruim 160 gCO2e/kWh. Daarmee is elektriciteit van een zonnepaneel geproduceerd in China niet eens drie keer schoner dan elektriciteit van het netwerk, terwijl elektriciteit van een zonnepaneel geproduceerd in Europa dertien keer schoner is.
Productie en consumptie zouden beter worden omgedraaid. Een kilowattuur elektriciteit geleverd door een in Europa geproduceerd zonnepaneel zou in China 26 keer minder CO2 uitstoten dan een kilowattuur elektriciteit afkomstig van het Chinese elektriciteitsnetwerk.
Geef een reactie