Clichés in films en series over de maffia blijken vaak waar. Zo zat Tony van de Soprano’s in het waste management en wordt die sector in Napels inderdaad gedomineerd door de maffia. De problemen met zich opstapelend vuilnis – soms tot twee meter hoog – zullen maar weinigen zijn ontgaan, minder bekend is dat de stad al sinds 2011 werkt aan een Zero Waste-programma.
Dat Zero Waste-programma heeft als doel de afvalproductie tot nul terug te brengen, door middel van slim hergebruik van materialen en het voorkomen van afval. Van een van de slechtste voorbeelden van afvalmanagement moet Napels een van de beste worden. Dat laat de maffia uiteraard niet zomaar toe.
Over dit afvaldrama maakte de Napolitaanse regisseur Raffaele Brunetti de documentaire Zero Waste. Aan het woord komen onder meer een demonstrant die zichzelf in brand steekt op een afvalstortingsplaats, een activistische priester, Zero Waste-goeroe Paul Connett die het stappenplan naar Zero Waste heeft bedacht en de initiator van dit alles: burgemeester Luigi de Magistris.
De documentaire is mede geproduceerd door het Nederlandse bedrijf Bonanza en de Boeddhistische Omroep (BOS). Vandaar dat er gelijktijdig met de film ook een Nederlandse website komt: www.zerowastehero.nl. Producent JB Marcander: “Mocht je als kijker nog niet op het zero waste-pad zitten dan weet je na het zien van de film dat nu iets gaan doen de enige optie is. Dat is precies het doel van de site. We brengen het verhaal dichter bij huis, delen de ervaring van onze ZeroWasteHeroes, we vragen feedback over de film en geven bezoekers middels een zerowaste-wijzer de mogelijkheid te zien waar ze zelf staan.” Daarna zal de site zich ontwikkelen tot een community, met persoonlijke (video)profielen, blogs en apps. Doel is het uitwisselen van informatie en tips maar ook het stimuleren van acties. Er zit een redactieteam van ervaringsdeskundigen op die de content, community, dialoog en initiatieven moet laten groeien.
Volgens Laetitia Schoofs, directeur van BOS, staat de strijd van de Napolitani tegen het afval symbool voor een wereldwijd en levensbedreigend probleem. “Volgens het boeddhisme zijn we zelf verantwoordelijk voor onze omgeving en ons milieu. Met deze film hopen wij dit initiatief, dat overigens al sinds de jaren 70 bestaat, een positieve impuls te geven en mensen te laten zien dat alle veranderingen beginnen bij onszelf.” Want het is nog niet te laat om ons gedrag te veranderen.
Geef een reactie