Er zouden twintig- tot dertigduizend kansloze Wob-verzoeken per jaar worden ingediend. Moet de Wet openbaarheid van bestuur niet worden afgeschaft?
In de vorige aflevering van Down-to-Earth vroeg ik u wanneer u voor het laatst hebt ‘gewobt’. Kort daarna brandde een discussie los of de Wet openbaarheid van bestuur niet moet worden afgeschaft. Er zouden op dit moment jaarlijks zo’n tweeduizend serieuze Wob-verzoeken worden ingediend. Op 17 miljoen inwoners is dat een niet al te hoog aantal. Maar mede door de invoering van de Wet dwangsom wegens niet tijdig beslissen, zou er daarnaast opeens een grote vlucht zijn gekomen van kansloze Wob-verzoeken – jaarlijks maar liefst 20 tot 30 duizend – in de hoop dat de overheid niet op tijd beslist. Uiteindelijk kan dat leiden tot een dwangsom van €1.260,00. Kassa dus.
Of er inderdaad sprake is van zo veel Wob-verzoeken gericht op de dwangsom, waag ik te betwijfelen. En als er een kern van waarheid in zit, dan zouden de ambtenaren in kwestie zich wellicht eens achter hun oren moeten krabben.
Er schijnt namelijk geen land ter wereld te zijn waar een dusdanig ruime termijn geldt als in Nederland. Daar waar in Zimbabwe (althans volgens Trouw, ik ben zelf niet erg bekend met het Zimbabwaans recht) binnen twee weken dient te worden beslist, mogen Nederlandse ambtenaren er vier weken over doen. Met de standaard-uitstelbrief hebben zij zelfs een termijn van acht weken. Daarna moet u de ambtenaar één keer in gebreke stellen en een termijn van twee weken verlenen. Als er na die tien weken nog steeds geen documenten zijn verstrekt, is men een dwangsom verschuldigd. Na nog eens zes weken stilte is het maximum van € 1.260,- bereikt. Kortom, na zestien weken ambtenaarlijk nietsdoen heeft u de jackpot.
Nu zullen er best lastige Wob-verzoeken tussen zitten. Om dan alle stukken bij elkaar te moeten zoeken, zal best intensief zijn. Aan de andere kant is het nu ook niet echt een spoedklus: men heeft tien weken en pas na zestien weken is de maximale dwangsom verbeurd. En horen we niet al tien jaar dat de overheid burgers als ‘klant’ benadert? Als ik zo met mijn klanten zou omgaan, zou ik de tent wel kunnen sluiten.
Volgens sommigen moet alles openbaar zijn. Anderen willen de Wob juist afschaffen. Een interessante discussie die nog wel even zal doorwoeden. Als u zich ondertussen maar van bewust bent van het systeem. Het gaat vaak traag, maar dan héb je in voorkomend geval ook wat. Het is en blijft een zeer belangrijk systeem om de bestuurlijke informatie boven water te krijgen die uw milieuzaak kan doen kantelen. Ik zou dus zeggen, vooral doorgaan.
Geef een reactie