Wel in de zon zitten dit weekend he! Doen wij ook. Hier is een weekupdate voor als je het ook nog leuk wilt hebben.
Gender je airco en red het klimaat
Waarom staat de airco in kantoren altijd zo koud? Vragen mensen in vrouwenlijven zich als enige af. Het houdt milieumedia wel bezig online, want hoe minder airco, hoe beter voor het klimaat. Qua energieverbruik dus. Zoals op Treehugger, alwaar eerst een artikel verscheen over dat het zou komen door het snellere metabolisme van den vrouw. En dat airco’s zijn afgesteld op de gemiddelde kantoorbewoner midden jaren ’60 (zie hierboven voor een indruk).
Treehugger – Big surprise: Women like warmer temperatures but men control the thermostat
Nee, man, zei vervolgens iemand. Zou het misschien iets te maken hebben met koppige manspersonen die midden in de zomer net zo goed een pak dragen als in de winter? Dat zou kunnen uiteraard. Genderneutrale kantoorkledij zou dit kunnen oplossen. (Als het geen driedelig grijs is. Dus.)
Treehugger – It’s not womens’ metabolism that keeps them cool in the office; it’s the men in suits.
Dus uit met dat pak en gender je airco een beetje anders, voor een beter klimaat.
Florida’s enorme slakkenprobleem
De Afrikaanse reuzenslak is een groot probleem in Florida. De beesten eten het stucwerk van huizen bijvoorbeeld. Op zich kun je ook een parasiet oplopen als ze die hebben en je ze opeet. Maar geen van de geteste slakken in Florida is besmet, en of mensen ze aldaar eten is nog een beetje de vraag. Hoe ze er gekomen zijn is ook niet helemaal duidelijk. Verder is het wel een heel fotogeniek gebeuren. Dus geniet van de invasie van de reuzenslakken.
Handen af van Piggie
En dronken man van begin twintig dacht een leuke grap uit te halen en een mierenetertje te jatten uit het Currumba wildopvancentrum in de Gold Coast in Australië. Blijkt het dier een publiekslieveling met een naam: Piggie Billa, the echidna. Het diertje is ongeschonden teruggevonden. Hier is een filmpje van zijn/haar eerste verjaardag.
Klimaatramp in Groenland: moordende muggenzwermen
Groenlandse kariboe haten klimaatverandering. Want muggen. Dikke zwermen muggen waaraan ze liters bloed verliezen elk seizoen, en die zelfs jonge kariboe kunnen leegzuigen. Door datzelfde warme weer is het malse jonge gras bovendien al oud als kariboe geboren worden. “Elke minuut die een kariboe besteedt aan het ontwijken van insecten, is een minuut minder om te eten zodat ze succesvol nageslacht kunnen opvoeden.” Dat je niet helemaal wist dat klimaatramp kan neerkomen op doodgezogen worden door een muggenzwerm… Wel is het nogal post-apocalyptisch allemaal, dus lees dit dystopische verslag en hoop dat er een Hollywoodfilm van gemaakt wordt.
Motherboard – Why Giant Mosquitoes Are Suddenly Swarming Greenland
Smerige Nationale Parken!
Zélfs nationale parken voldoen niet aan de nieuwe schone luchtwetgeving. Hoe kan de industrie daar dan aan voldoen? Dat is de insteek van een pijnlijk ironische campagne tegen strengere normen. Ziehier:
Ondertussen klaagt de National Parks Conservation Association zelf óók dat de lucht in hun parken niet meer schoon is, vanwege kolencentrales wiens meuk hun luchtruim inwaait. Wie maakt het beste punt? Zegt u het maar. Het hele stuk na de klik.
Cecil in het nieuws
De dood van Cecil maakt het niet alleen makkelijker om een tandarts te kiezen, het is ook een goeie gelegenheid om je kinderen uit te leggen hoe de wereld werkt. Zo vragen ouders blijkbaar: welke boeken helpen mijn kind omgaan met de dood van Cecil de leeuw? The Guardian Book Doctor stelde een lijst samen van zielige boeken voor je kind.
Tip: The Guardian – Which books can help us after the killing of Cecil the lion?
Bonus: Requiem voor de Noordpool
Greenpeace speelt een prachtig muziekstuk voor de deuren van Shell, als protest tegen het boren in arctische wateren. Delen van het stuk waren speciaal geschreven voor het protest en geïnspireerd door het strijkkwartet op de Titanic dat bleef spelen terwijl het schip zonk. Elke werkdag in augustus zullen de musici spelen voor het kantoor, op verschillende momenten op de dag, om zo veel mogelijk Shellmedewerkers te bereiken.
Meer bij The Guardian – Greenpeace performs Arctic requiem in effort to touch hearts over Shell drilling
Geef een reactie