Reacties

  1. Paul van den Brink zegt

    Aangezien ik niet om wederhoor gevraagd ben, maar wel in het artikel genoemd wordt, even mijn reactie via de commentaarknop. Ik begrijp de opmerkingen richting mij over neonicotinoiden niet zo goed omdat onderzoek van Alterra (Roessink, Merga en Van den Brink., 2013) voor een grote verlaging van de norm van imidacloprid in het oppervlaktewater heeft gezorgd, wat weer tot een beperking van de toelating van imidaclopridhoudende gewasbeschermingsmiddelen heeft geleid (http://ctgb.nl/nieuws/nieuws-berichten/2014/02/03/beperking-toelating-imidaclopridhoudende-gewasbeschermingsmiddelen). Misschien had de journalist niet zomaar klakkeloos stukken van een paar jaar oud uit de Vrij Nederland moeten recyclen maar had zelf op onderzoek uit moeten gaan. Van de opmerkingen van Hans Muilerman begrijp ik niet veel, Alterra staat nu juist bekend om het uitvoeren van experimenten in het veld en niet in het laboratorium, dus zijn argumentatie kan ik niet plaatsen.

    • Michiel Bussink zegt

      Voor het artikel is uitgebreid zelfstandig research gedaan. Voor de passage over neonicotinoiden is – zoals uit het artikel blijkt – mede gebruik gemaakt van een artikel uit Vrij Nederland, waarbij expliciet (tot twee keer toe) de kern van Van den Brinks wederhoor in bovenstaand artikel is weergegeven. Bovendien heeft de Wageningen Universiteit, de werkgever van Paul van den Brink, de gelegenheid tot wederhoor gekregen.

  2. Eric Holthof zegt

    Een “grote verlaging van de norm voor imidacloprid in het oppervlaktewater” is nauwelijks een wapenfeit om trots op te zijn. Het moet namelijk geheel verboden worden.
    Gebruik van dergelijke middelen kunnen worden samengevat als ‘interventie’ en leveren maar één resultaat, t.w. nog meer interventie.
    Met de ingeslagen weg van warme banden met destructieve bedrijven, bewijst de Wageningen Universiteit geen dienst aan de toekomst. Intelligente wetenschappers zouden moeten snappen dat deze geldgedreven industrie alleen maar mogelijk is omdat een groot deel van de rekening niet wordt betaald en dat deze industrie uiteindelijk aan zijn eigen hebzucht ten onder zal gaan.

  3. Rix Kijne zegt

    Reactie op artikel
    “Trots op belangenverstrengeling” : Auteur Michiel Bussink
    in Down to Earth van december2014.

    In het artikel “Trots op belangenverstrengeling” haalt Michiel Bussink fel uit naar de WUR omdat de WUR een aantal onderzoeken gaat uitvoeren samen met bedrijven.

    Een paar kanttekeningen bij zijn stuk.
    1. Onze huidige regering stimuleert onze universiteiten een gedeelte van hun onderzoeken te laten financieren door het bedrijfsleven. Het is niet verplicht, maar als een universiteit het weigert kost het de universiteit veel te veel geld.

    2. Michiel noemt allerlei samenwerkingen tussen WURafdelingen en bedrijven. Echter: nergens laat hij weten over welke onderzoeken het gaat. En….”iets is pas fout of goed door wat je er mee doet”. Samenwerkingen tussen universiteiten en bedrijven kunnen zowel goed als slecht voor het milieu zijn. Bijvoorbeeld, een bedrijf kan aan een universiteit vragen om een milieuvriendelijke productietechniek te ontwikkelen en dat is gunstig. En zijn Wageningers per definitie allemaal niet milieubewust? Weet Michiel wel dat er 12 Wageningers op de 100-duurzamenlijst van Trouw staan? 12 van de 100 van de lijst zijn Wageningers en dat is relatief heel veel.

    3. Prof. Dr. Ir. Edith Lamberts van Bueren is parttime hoogleraar bij de WUR en parttime werkend bij het Louis BolkInstituut Zij houdt zich op de WUR bezig met veredeling van biologische gewassen. Haar afdeling werkt samen met een aantal commerciële veredelingsbedrijven, zo vertelde zij me toen we elkaar spraken tijdens een open dag van de afdeling Plantenveredeling van de WUR.
    In het vierde-kwartaalnummer van 2014 van “Vork” (“Vork prikken in de voedselketen”) pag. 50 – 55 staat een artikel van Edith Lammerts van Bueren en Huib de Vries met de titel “Innovatie door samenwerking”.
    Een “Foei” voor deze vertrengeling van belangen van WUR met bedrijven?

    4. Ook Milieudefensie zelf heeft gedeelde belangen met bedrijven.
    Milieudefensie promoot de verkoop van winddelen van één bepaald windmolenbedrijf en brengt daarmee tegelijk ook nog klanten aan voor één bepaald energiebedrijf.
    Zie de advertentie op pagina 45 van Down to Earth nummer 26 van december 2014.

    Down to Earth verzwakt haar aanzien als betrouwbare bron van nieuws door onvolledige berichtgeving zoals het stuk van Michiel (niet aangeven in welke onderwerpen wordt samengewerkt.) Bovendien versterkt het stuk opzettelijk de kloof tussen biologische en gangbare landbouw.
    Voor het verduurzamen van onze landbouw lijkt me samenwerking tussen biologische en gangbare landbouw vruchtbaarder dan zwaaiend met ononderbouwde aantijgingen het publiek op je hand zien te krijgen.

    Rix Kijne

  4. E. Janssen zegt

    Kortom: Lijkt het daarom iedereen niet beter als bedrijven genoeg belasting betalen en dat de overheid voldoende geld besteedt aan universiteiten en onderzoek ten behoeve van de maatschappij?
    Mocht vervolgens dat geld niet goed worden besteed, dan heeft de maatschappij er in theorie zelf ook nog iets over te zeggen.

Trackbacks

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.