Fatalisme bekruipt ons als we het over TTIP hebben. “Te groot, te complex, het gebeurt allemaal achter gesloten deuren, wat kunnen wij eraan doen?” Nergens voor nodig. De strijd tegen TTIP en de bijbehorende politieke agenda is te winnen. Dat zegt Freek Bersch, campagnemedewerker TTIP bij Milieudefensie.
TTIP is overbodig
De voorstanders hebben telkens andere argumenten nodig, om hun positie te verdedigen. ‘Economische groei’ was het argument. Maar van dat argument blijft na bestudering van de rapporten bijna niks over. Volgens het meest optimistische onderzoek krijgen we er per dag één kopje koffie bij. Over tien jaar een half procentje groei.
‘Banen dan?’ Als we pech hebben, verliest Noord Europa (waaronder Nederland) 600 duizend banen, blijkt uit kritisch onderzoek.
‘Misschien worden de standaarden wel hóger’? Hogere standaarden zouden leiden tot minder handel en investeringen. Precies het omgekeerde van wat de voorstanders willen. Niet erg waarschijnlijk dus.
‘Om geopolitieke redenen dan. Europa moet een sterke positie behouden in de wereld.’ Maar wat is er sterk aan het verzwakken van je democratische rechtsstaat, de soevereiniteit om je eigen regels te maken en de bescherming van mens en milieu?
TTIP is onhoudbaar
TTIP is de smeerolie van een onhoudbaar economisch systeem. Een economisch systeem dat niet te redden is. De grenzen zijn bereikt. TTIP is bedoeld voor meer handel, meer investeringen, meer productie, meer consumptie. TTIP opent deuren voor olie, gas en kolen, voor landbouwproducten tegen bodemprijzen, voor concurrentie waarbij alleen de prijs telt.
Maar er is niet genoeg atmosfeer voor nog meer fossiele industrie, er is niet genoeg planeet voor nog meer uitputting en vervuiling en er is niet genoeg toekomst om een andere economie nog langer uit te stellen.
Terwijl onze economie zijn eigen gewicht niet meer kan dragen, doet TTIP er nog een schepje bovenop. Maar daarmee maakt TTIP het veel te lang uitgestelde debat over de onhoudbaarheid van onze economie onvermijdelijk. TTIP dwingt ons deze lang uitgestelde discussie NU te voeren.
TTIP is ongewild
Hoe reageerde jij toen je erachter kwam wat TTIP was? Arjen Lubach vergeleek TTIP met een frikandel. Hoe meer je erover weet, hoe minder leuk je het vindt.
Steeds meer mensen weten wat TTIP is en het protest groeit als kool. Nog maar een jaar geleden stonden er 50(!) gekkies in Amsterdam te demonstreren tegen een afkorting waar niemand over had gehoord. Op deze 10 oktober krijgen ze gezelschap van duizenden nieuwe medestanders.
In februari – toen nog bijna niemand in Nederland wist wat TTIP was – steunde driekwart van de Nederlanders een handelsverdrag met de VS. Maar hoe meer mensen erachter komen wat TTIP daadwerkelijk is, hoe meer ze het verwerpen. Uit de meest recente peiling blijkt dat 61 procent van de mensen die iets van TTIP weten, het verdrag niet ziet zitten.
TTIP brengt bewegingen bij elkaar
De vakbeweging en de milieubeweging hebben elkaar gevonden in de strijd tegen TTIP. Ook boerenorganisaties vinden aansluiting. Net als vele ondernemers die ook door hebben dat dit niet de weg is. En de beweging van mensen die zien dat onze voedselproductie anders moet. En zeker ook de bewegingen die staan voor onze publieke voorzieningen en onze democratie.
We vinden elkaar in de strijd tegen TTIP en we vinden elkaar in het besef dat het anders moet. De samenwerking verbindt ons en maakt ons sterker. En we zijn niet van plan om het bij het tegenhouden van TTIP te laten.
TTIP stoppen is nog maar het begin
Laten we de energie die TTIP bij ons losmaakt ook gebruiken voor een positieve beweging voor een nieuwe economie. Overal in de samenleving gebeurt het natuurlijk al. We nemen het heft in eigen handen. We ruilen, repareren en delen steeds meer. We wekken onze eigen energie op. We eten niet meer zomaar wat de voedselindustrie ons voorschotelt.
Maar ook de regels van onze samenleving moeten anders als we de ecologische grenzen van onze planeet willen respecteren, als we de rijkdommen van onze wereld eerlijk willen verdelen, als we echt een nieuwe economie willen.
Stap 1: Sla alarm tegen TTIP. Op 10 oktober in Amsterdam en daarna. En als TTIP gestopt is, dan gaan wij door.
Trudy de Jongh zegt
Een heel enge aangelegenheid. NOOIT met TTIP in zee gaan.
Frans Versteijnen zegt
Geen TTIP nooit niet, het eind van de democratie en ze gaan ons laatste spaargeld weghalen..
Ger Hermans zegt
tip is alleen voor multinatials die nergens iets betalen en de hele democratie ondermijnen.alleen goed voor de internationale elite maffia.
Jos Grob zegt
De tijd van slavernij is voorbij.
De tijd van beslissen door de machthebber is voorbij.
De tijd dat de mens met angst in de hoek werd gedreven is voorbij.
De tijd is gekomen dat er naar de MENSEN wordt geluisterd en aan hun kritisch oog voldaan.
De tijd van manipulatie en misbruik is voorbij.
Ik ben mordicus TEGEN TTIP en voor een eerlijke n zuivere uitwisseling van zaken !
Sophia Vassiliou zegt
TTIP is het probleem niet, maar de clausule eruit die ISDS heet. DAT is het probleem. Die moet eruit en dan kunnen we bést zaken doen met de VS! Zaken doen is leuk en goed, maar wel op eerlijke wijze. En het is altijd goed om geen halve, maar héle waarheden te verkondigen. Dus ISDS eruit en dan wél TTIP!
M. Commandeur zegt
@Sophia: Lees ook het artikel ‘TTIP Hoe verkoop je een vrijhandelsverdrag’.
https://downtoearthmagazine.nl/ttip-hoe-verkoop-je-een-vrijhandelsverdrag/
ISDS is slechts de juridische uitwerking van het TTIP verdrag.
We kunnen nu al (leuk) zaken doen met de VS, met TTIP versterken we de belangen van de grote bedrijven, en dat is niet leuk en niet eerlijk voor de kleine, nationale bedrijven, blijkt steeds maar weer.
Ook met de belastingafspraken met grote bedrijven als Starbucks, zien we dat deze bedrijven minder belasting betalen, wat vervolgens weer extra opgehaald moet worden bij de burgers en nationale bedrijven.
Sophia zegt
@M. Commandeur: ik zie je bericht nu pas, sorry! Heb dat artikel zitten lezen, voor het grootste deel. Het grootste punt van kritiek is, begrijp ik, dat die contracten gestandaardiseerd zijn en moeilijk / niet aanpasbaar per geval.
Helemaal onderaan blijkt dat ik het toch goed gezien heb, tenminste …. ik haal even aan:
“De handelscommissie van het Europees Parlement nam op 28 mei een resolutie aan die steun uitspreekt voor TTIP en het controversiële Investor-State Dispute Settlement (ISDS) arbitragesysteen, waarbij buitenlandse bedrijven de overheid kunnen aanklagen als wetten en regels voor hen leiden tot minder winst. Dit was een keerpunt in het standpunt van de handelscommissie, die aanvankelijk ISDS verwierp.”
Ja ik ben het volkomen met je eens dat het niet alleen schandalig is, maar ook gewoon debiel dat die grote bedrijven geen of minder belasting betalen. Dat slaat echt nergens op en dat moet inderdaad anders! Maar ik krijg niet de indruk dat dat óók via die TTIP-contracten wordt geregeld. Eerder dat dat privé-afspraakjes zijn tussen Groot Bedrijf en Staat. En ja: wat ook anders moet, is dat kleine bedrijven geen kansen krijgen. Ik had een klein talenbureau en maakte wekelijks mee hoe er op me werd neergekeken. Ha, maar ook hoe grote bedrijven jaloers op me waren, omdat ik én korte lijnen had én lage prijzen. Maar het is niet eerlijk en het moet anders, dan ben ik met je eens!