Vijftig jaar! Hoezee en hiep! Hang slingers op de barricades, doe een dansje in de bres! Dat moet gevierd worden! Maar dan wel duurzaam alsjeblieft. Down to Earth gaat graag door tot in de late uurtjes en bereidt zich voor op een groene knalfuif.
Sara & Abraham
Wie vijftig wordt, heeft kans een Abraham- of Sara-pop in de voortuin aan te treffen. De traditie doet stokoud aan, maar bestaat pas sinds 1961. In het begin werden de poppen gemaakt van stro en lappen, tegenwoordig zijn de partycrashers vaker metershoge opblaasfiguren waar je niet omheen kunt.
Voordelen Een pop van stro kun je zelf maken van restmaterialen en hoeft niks te kosten. Daarna is-ie herbruikbaar in de moestuin als vogelverschrikker. Opblaaspoppen heb je in allerlei soorten en maten. Iemand (blij of onaangenaam) verrassen was nog nooit zo makkelijk.
Nadelen Zelf een stropop maken is veel werk en je moet er een beetje handig en creatief voor zijn. Een opblaasfiguur kost geld en stroom. En een subtiele opblaaspop moet nog uitgevonden worden.
Impact Als je een opblaasfiguur huurt, krijg je er een blower bij. Die zit in het stopcontact zolang de pop op staat, anders stort het ding ter aarde. Op de website 123opblaasfiguur.nl is te lezen dat een blower 0.48 kWh per uur verbruikt. Een verjaardag lang een opblaas-Sara of -Abraham in de tuin kost dus 11.52 kWh. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt volgens Milieu Centraal dagelijks in totaal ongeveer 6.75 kWh aan stroom.
Trakteren
Wie jarig is, trakteert. Waarop? Taart natuurlijk! Of muffins, macarons, brownies, vlaai… mmm, er is genoeg smakelijks te koop. Zelf maken is natuurlijk ook een optie. Als Heel Holland het kan, dan kun jij het ook.
Voordelen Plantaardig, biologisch, lokaal: er zijn talloze bewust bakkende bakkers om uit te kiezen (er bestaat er zelfs een die alleen bakt met ingrediënten uit reststromen!). Als je zelf bakt, weet je precies wat er in je taart zit en kun je het zo duurzaam maken als je zelf wil.
Nadelen Niet iedereen heeft een bewust bakkende bakker om de hoek: taarten moeten dus vaak een stukje reizen voor ze op je bord belanden. Als je niet goed bent in bakken, is de kans op mislukking (en dus voedselverspilling) groot.
Impact Meel, eieren, (plantaardige) zuivel, cacao, fruit en suiker, genoeg ingrediënten om urenlang te bakkeleien over wat het duurzaamst is. Een paar richtlijnen zijn er wel: volgens het RIVM zijn zuivel en fruit uit de kas het meest milieubelastend. Ook valt er winst te behalen als het gaat om voedselverspilling. Eet je taart dus vooral tot de laatste kruimel op, dat is het beste voor het klimaat.
Bloemetjes
Wie de bloemetjes nietalleen buiten, maar ook graag binnen zet, heeft pech. Snijbloemen zitten boordevol gif. Niet bepaald feestelijk. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Een fleurig bosje uit de pluktuin, droogbloemen, zaadbommen, bloeiende planten in pot of – beter dan dit wordt het niet – een eetbaar boeket van groenten, fruit en kruiden!
Voordelen Bloemen plukken, wie wordt daar nou niet vrolijk van? Droogbloemen kun je het hele jaar door geven. Met zaadbommen viert de hele tuin feest. Van potplanten (uiteraard de gifvrij geteelde) heb je lang plezier. Een eetbaar boeket geeft dubbel zo veel pret.
Nadelen Er zijn veel pluktuinen, maar niet op iedere straathoek. En in de winter heb je er niks aan. Niet alle bloemen zijn geschikt om te drogen. Een zaadbom ziet er een stuk minder feestelijk uit dan een gevulde vaas. Een eetbaar boeket kun je bijna nergens kopen, dus je moet zelf aan de bak.
Impact Voor wie vindt dat een verjaardag niet zonder een bosje bloemen kan, heeft Milieu Centraal een bloemenkalender samengesteld. Per maand is te zien welke bloemen de minste klimaatimpact hebben. Tipje van de sluier: Nederlandse seizoensbloemen uit vollegrond zijn het duurzaamst. Over gif hebben we het dan niet.
Lenen bij de bloemenbieb is ook een optie. Er zijn verschillende bedrijven die zijden boeketten verhuren die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. De productie van zijde kost wel veel water en rupsenlevens.
In- en uitpakken
Minder spullen is het devies als het gaat om klimaat en milieu. Maar als er dan toch zo nodig uitgepakt moet worden, geef dan een ding dat een leven lang mee kan of er al minstens eentje heeft gehad. Verpak het in een restje behang, een tas, doosje, tekening, oude krant, tijdschrift, muziekblad, poster of plattegrond om het af te maken. Of kijk het inpakplezier van de Japanners – furoshiki – af en knoop een theedoek om je cadeau.
Voordelen Je zit nooit zonder inpakpapier. Maakt creatief. Stof is steeds opnieuw te gebruiken. Leuk om iets nieuws te leren. En zo’n furoshiki-cadeau is voer voor gesprekken.
Nadelen Grote cadeaus red je niet met de krant en ook niet met een restje stof. Voor je het weet, zit je drie uur op YouTube naar Japanse vouwkunstenaars te loeren.
Impact De gemiddelde Nederlander heeft het meeste impact op het milieu door het kopen van nieuwe spullen volgens het boek De Verborgen Impact (2018) van Babette Porcelijn. Niets kopen is dus makkelijke milieuwinst. Om anderen te plezieren, kun je sowieso beter niks nieuws kopen. Uit marktonderzoek van Dynata in 2020 blijkt dat meer dan de helft van de verjaardagscadeaus wordt doorgegeven dan wel verkocht op Marktplaats. Niet de bedoeling, wel duurzaam-achtig
Proost!
Op de volgende halve eeuw! Hopelijk valt er tegen die tijd nog te klinken met een wijntje of biertje. Door klimaatverandering, met name droogte, loopt de productie ervan gevaar. Drink Nederlandse pils in een statiegeldfles, dat is het duurzaamst volgens Milieu Centraal. En de klimaatvriendelijkste wijn is die in een bag-in-box, mits daarvan niets wordt weggegooid.
Voordelen Er zijn genoeg biertjes van eigen bodem om van te kiezen. Een bag-in-box is heel geschikt voor een feestje.
Nadelen Niet alle Nederlandse biersoorten zijn even duurzaam: speciaalbier heeft een grotere impact. Een bag-in-box gevuld met wijn is al gauw te veel: het verspillen van wijn is een van de grootste party-poopers voor het klimaat.
Impact Door bier te drinken in plaats van wijn stoot je vier keer minder CO-2 uit. Verpakking, transport en bestrijdingsmiddelen: duurzaam wijn drinken hangt af van veel factoren en is een ingewikkelde kwestie. Voorbeeld: biologisch is altijd beter, maar het zegt niet alles. Biologische wijnboeren gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, maar wel vaak kopersulfaat en dat is funest voor het bodemleven. Maar er is hoop. Er wordt in Nederland volop geëxperimenteerd met duurzame drankjes. Zo is er appelcider van gebutste Betuwse appeltjes, wodka van tulpenbollen en cocktails met wildgeplukte siroop erin. Proost!
Geef een reactie