Mensen die nog nooit hebben gedemonstreerd, maar dan nu toch de stoute schoenen aantrekken. Victor van der Wurff is er één van: hij loopt 10 maart mee met de Klimaatmars in Amsterdam. “De geschiedenis leert dat in ons land veel veranderd is vanwege protestmanifestaties.”
Naam: Victor van der Wurff
Leeftijd: 22 jaar
Baan: salescoach Credo Fundraising
Dit is je eerste keer?
“Ja, maar eigenlijk is het best raar dat ik nog nooit heb gedemonstreerd. Als kind al werd ik geïnspireerd door de jaren zestig, ik luister veel naar muziek uit die periode. Het waren natuurlijk bij uitstek de jaren van de protestdemonstraties. Eigenlijk is het een soort kinderdroom van mij om te protesteren, maar het kwam er gewoon niet van. Tot nu. Toen ik de aankondiging van de Klimaatmars op de website van Milieudefensie zag, dacht ik direct: ‘Yes, let’s go!’”
Waarom de Klimaatmars?
“Van mijn vader moest ik op mijn twaalfde de film An inconvenient truth van Al Gore kijken. Toen begon ik te begrijpen hoe ons handelen een heel negatieve impact op de aarde heeft. Als we zo doorgaan, is het op een gegeven moment echt klaar. Dat wil ik niet. Daarom werd ik vegetariër en probeer ik mijn eigen footprint zo klein mogelijk te houden. Ik ben milieukunde gaan studeren en train als salescoach jongeren die op straat donateurs werven voor Milieudefensie. Iedereen moet zijn eigen keuzes maken, maar ik probeer mijn omgeving wel te inspireren om meer duurzame keuzes te maken. De natuur is geweldig, maar wij verpesten het.”
Heb je anderen geïnspireerd om met je mee te gaan?
“Jazeker: al mijn collega’s van het straatwerversteam. Elke week geef ik mijn team een ‘feit van de week’ mee, altijd iets dat te maken heeft met het milieu. In januari was dat de aankondiging van de Klimaatmars. Alle jongeren van het team hebben toegezegd mee te gaan. Als we met ons allen de straat op gaan, zal de Klimaatmars zeker impact hebben. Dan moet de politiek wel naar ons luisteren.”
Wat zou je politici willen meegeven?
“Ik hoop dat ze andere keuzes maken. Wat ten grondslag ligt aan het klimaatprobleem is een verkeerd ingerichte samenleving. We draaien op een economisch systeem dat gebaseerd is op kortetermijndenken en dat vooral winst, eigenbelang en oneindige groei als doelen heeft. We moeten toe naar een maatschappij met een sterke sociale basis en een ecologisch plafond. Misschien is het naïef om te denken dat zo’n systeem veranderd kan worden, maar ik geef niet op. Als er een manier is om de politiek te beïnvloeden, dan is dat met protest. De geschiedenis leert dat in ons land veel veranderd is vanwege protestmanifestaties.”
Ook Emke Ottenhof en Marleen van de Donk lopen voor het eerst mee op 10 maart. Pieter Lossie liep voor het eerst mee met de scholierenstaking op het Malieveld.
[…] Voor de eerste keer.. Victor van der Wurff […]