Robert Kleiburg (51)
IsManaging director van Recoy
Missie Shell meer laten investeren in hernieuwbare energie
Van Binnenuit
Voor een duurzamere wereld kun je je overal inzetten, ook op je werk. Hier zijn drie mensen die proberen, of geprobeerd hebben, om van binnenuit een bedrijf te verduurzamen. Remona van der Zon zet zich in om de klimaatimpact van KLM te verminderen, Robert Kleiburg probeert Shell meer te laten investeren in duurzame energie en Gerrit Wigger wil de gaswinning van de NAM groener en minder gevaarlijk maken.
Van binnenuit: Gerrit Wigger en de NAM
Je hebt bijna dertig jaar bij Shell en de NAM gewerkt, hoe kijk je daarop terug?
“Ik realiseerde me toen niet dat zij alleen op economische zaken letten, en veel minder op veiligheid en duurzaamheid. Ik weet nu dat het ook anders kan. Als oud-medewerker voel ik me verantwoordelijk om een oplossing te vinden voor de ontstane schade in Groningen. Als er zich een grote ramp voordoet waarbij mensenlevens verloren gaan, dan heb ik persoonlijk gefaald.”
Jouw oplossing klinkt simpel: vul de lege gasreservoirs met water.
“Zo los je in één klap de mijnbouwschade op, kun je veilig gas blijven winnen én tegelijkertijd groene elektriciteit opwekken. Water zorgt dat de druk in het gasreservoir gelijk blijft. Dat water kan vervolgens gebruikt worden om, bijvoorbeeld door middel van geothermie of een proces met het oplossen van ethanol, warmte en groene elektriciteit te produceren.”
Toch ziet de NAM jouw plan niet zitten. Hoe komt dat?
“Door de lobby van grote bedrijven. Zij kunnen veel meer geld verdienen als de NAM ervoor zou kiezen de reservoirs met stikstof te vullen in plaats van water. De 125 miljard euro aan Europese subsidies die daarmee gemoeid is, willen ze natuurlijk graag binnen hengelen. Dus halen ze mijn plan onderuit, waar ik als kleine speler niet tegenop kan.”
Wat nu?
“Ik geef niet op, mij stoppen ze pas als ik tussen zes plankjes lig. Wat de energietransitie betreft loop ik een paar passen voor op de NAM. Laten zij zich maar terugtrekken uit Groningen, ik neem het wel van ze over. Maar dan zonder mijnbouwschade.”
Lourens zegt
Robert Kleiburg beweerd:”en vind Shell nog steeds een van de mooiste bedrijven van Nederland.” Sorry Robbert maar geloof je dat echt? Wel eens in Nigeria geweest? En van wie denk je dat de Dividend belasting afschaffing (>2 miljard extra belasting voor burger en milieu) afkomt? Wat is er “mooi” aan de grootste vervuiler van Nederland die de alternatieven bestrijd voor de echte duurzaamheid? Je zegt zelf dat hun afdeling “Duurzame”energie werd opgeheven. Ik vind je verhaal erg ongeloofwaardig en snap niet dat DowntoEarth hier in meegaat om het te plaatsen. De enige reden die ik kan verzinnen dat je bij Shell bent weggegaan is dat je afdeling opgeheven werd. Misschien ook nog iets van gewetensbezwaren toen je kinderen kreeg. Ik respecteer je keuze maar je verhaal er omheen daar geloof ik niets van.