Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Landbouw & voedsel > Toekomst Zaaien

Toekomst Zaaien

Liesbeth Sluiter | 20 oktober 2014 |

Het initiatief Toekomst Zaaien werd bedacht door twee Zwitserse boeren in 2006. Ze wilden consumenten laten voelen waar hun voedsel vandaan komt, het belang van biodiversiteit benadrukken en protesteren tegen genetische modificatie. Inmiddels wordt er ieder jaar in oktober op zo’n honderd boerderijen in dertien landen door burgers en buitenlui gezaaid.

Foto: Liesbeth Sluiter
Foto: Liesbeth Sluiter

Tot veler opluchting verwierp het Europese Parlement in de lente van 2014 een wetsvoorstel dat dure registratie en daarmee uniformering van landbouwgewassen verplicht stelde voor vermarkting. Was het wet geworden, dan zouden bijvoorbeeld biologische boeren hun bijzondere groente- en graansoorten alleen nog hebben kunnen telen voor zichzelf, niet voor de verkoop. Het zou de greep van agribusinessgiganten als Monsanto, DuPont en Syngenta op de mondiale zadenmarkt hebben versterkt, en de speelruimte verkleind voor biodiversiteit, voedselsoevereiniteit en kleine boeren. De verwerping van het voorstel was een overwinning maar, zo constateerden bezoekers van het drukbezochte evenement Reclaim the Seeds in maart, waakzaamheid blijft geboden.

Wintergraan

Een initiatief dat die handschoen oppakt is ‘Toekomst Zaaien’. Het werd bedacht door twee Zwitserse boeren in 2006. Ze wilden consumenten laten voelen waar hun voedsel vandaan komt, het belang van biodiversiteit benadrukken en protesteren tegen genetische modificatie. Inmiddels lopen er ieder jaar in oktober op zo’n honderd boerderijen in dertien landen burgers en buitenlui met brede gebaren de zaaier van Vincent van Gogh na te doen. Met echte korrels wintergraan, in echte aardkluiten, dat wel.

Foto: Liesbeth Sluiter
Foto: Liesbeth Sluiter

Ebners Rotkorn

In het geval van Doornik Natuurakkers in Bemmel ging het om Ebners Rotkorn, een speltsoort waarvan ’s zomers de stelen rossig staan te gloeien onder dikke geknikte aren. De boer is Louis Dolmans, een econoom die naar eigen zeggen graan ging telen omdat hij zoveel van vogels hield, maar die nu net zoveel van graan houdt als van vogels. Rond zijn biologische graanvelden – met soorten als Gelderse risweit, Juliana- èn Wilhelminatarwe en de duizenden jaren oude eenkoorn en emmer – staan bloeiende akkerranden en vlechtheggen.

Er zijn al 56 broedvogels gespot, plus de zeldzame wilde ridderspoor. Tegenvallers zijn er ook; zo mislukte dit jaar de oogst van cash cow Triticale, een kruising tussen tarwe en rogge die vooral als veevoer dienst doet, en de lupine moest wegens insectenvraat helemaal opnieuw worden ingezaaid.

Het mocht de pret van de zaaiende burger niet drukken. Zo’n veertig mensen liepen zich de arm uit de kom te zwaaien en in de lente komen ze terug, om te zien of hun korrels toekomst hebben gehad.

‘Toekomst Zaaien’ is in Nederland georganiseerd door de Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw, Stichting Demeter en Stichting Zaadgoed; zie www.toekomstzaaien.nl voor data en plaatsen waar het nog gaat plaatsvinden.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Landbouw & voedsel Tags: graan, biodiversiteit, zaden, boeren, voedselsoevereiniteit

Liesbeth Sluiter

Liesbeth Sluiter

Liesbeth Sluiter is journalist en fotograaf

  • Website van Liesbeth Sluiterliesbethsluiter.nl/home
  • Alle artikelen van Liesbeth Sluiter op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Biodiversiteit, Interview

“Voor ons is kennis en spiritualiteit niet gescheiden”

De Colombiaanse Hernando Chindoy zorgt ervoor dat zijn gemeenschap zich ontworstelt van het drugsgeweld, door papaverteelt in te ruilen voor koffie en fruit.
Artikel, Biodiversiteit

Ecosystemen in de vuurlinie

Bij het conflict in Oekraïne krijgt ook het milieu zware klappen. Onderzoekers houden de unieke en kwetsbare ecosystemen zo goed mogelijk in de gaten.
Artikel, Landbouw & voedsel

Verbouwen uit de grond van je hart

Bij coöperatie De Graanrepubliek in Groningen wordt gewerkt aan lokale landbouw die goed is voor bodem, boer en buik.
Boeren voor de toekomst, Landbouw & voedsel

“We wekken de grond weer tot leven”

Grond in Nederland is schaars én duur, dat zit verduurzaming van de landbouw in de weg. Initiatieven zoals Herenboeren en Land van Ons helpen.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons