Er bestaat wel degelijk een document waarin afspraken zijn vastgelegd over financiële aansprakelijkheid van Cuadrilla bij schaliegasboringen in Nederland. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken Milieudefensie donderdagmiddag 27 maart laten weten. Milieudefensie had eerder die dag gemeld dat dat niet zo was. Ze baseerde zich daarbij op correspondentie tussen Cuadrilla en het ministerie die de milieuorganisatie heeft verkregen via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
Een woordvoerder van het ministerie kon niet verklaren waarom het document, waar Milieudefensie specifiek naar had gevraagd middels een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB), toch ontbrak op de documentenlijst. Het document is een garantstelling, die echter alleen geldt voor het dochterbedrijf van Cuadrilla dat in Brabant gaat boren, en niet voor geplande boringen door het dochterbedrijf van Cuadrilla in de Noordoostpolder.
“Dat er blijkbaar toch afspraken zijn gemaakt is goed om te weten”, zegt Ike Teuling, inhoudelijk medewerker energie en grondstoffen van Milieudefensie. “Vooral voor omwonenden, die zich al langer afvragen of zij straks net als de Groningers in onzekerheid komen te zitten als er in hun omgeving risicovolle schaliegasboringen gaan plaatsvinden die ernstige schade kunnen veroorzaken. Wel is het verontrustend dat je blijkbaar eerst naar de media moet stappen voordat het ministerie of Cuadrilla dit soort belangrijke informatie prijs willen geven. Dit is helaas tekenend voor de laconieke houding en onzorgvuldige manier van werken van minister Kamp op dit dossier. De zorgen bij de bevolking zijn groot, en vorig jaar al werden over de aansprakelijkheid van Cuadrilla zelfs kamervragen gesteld naar aanleiding van onderzoek van Milieudefensie. Daarom vinden wij het onbegrijpelijk dat de minister deze documenten al die tijd achter heeft gehouden. Het lijkt er zelfs op dat de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) daarbij is geschonden: nadat Milieudefensie met een beroep op de WOB documenten over de financiële afspraken tussen Cuadrilla en het ministerie opvroeg, had volgens die wet namelijk op zijn minst melding gemaakt moeten van het bestaan van deze overeenkomst. Overigens weten we nu nog steeds niet of we alle documenten kennen: een document over Cuadrilla’s aansprakelijkheid bij boringen in de Noordoostpolder is ondanks al deze ophef nog niet naar boven gekomen. Bestaat dat ook? Zoja, dan roepen wij de minister op het zo snel mogelijk openbaar te maken, en zo de zorgen van omwonenden daar óók weg te nemen. Als het er niet is, hebben we nog steeds een groot probleem.”
Lees ook: Kamp kan schaliegasvergunningen intrekken
Geef een reactie