Steeds vaker komt uranium uit landen in Afrika. Wetgeving om de bevolking en het milieu te beschermen is er nog nauwelijks of wordt niet gehandhaafd en de mijnbouwbedrijven slagen er in zeer lucratieve contracten af te sluiten met Afrikaanse landen waarvan de overheid te makkelijk ingaat op beloften over werkgelegenheid en economische groei.
Er zijn in Nederland nog steeds mensen die atoomstroom uit hun stopcontact krijgen. Sommigen kiezen er heel bewust voor, dat zijn de mensen die daadwerkelijk geloven in de zegeningen van kernenergie. Anderen hebben het per ongeluk, bijvoorbeeld doordat ze nog klant zijn bij een energiebedrijf dat al dan niet bewust nog steeds atoomstroom maakt of inkoopt.
Urenco
De grondstof voor kernenergie is uranium. In Nederland staat een fabriek die voor tientallen kerncentrales wereldwijd het uranium klaarmaakt voor gebruik. De URENCO-fabriek in Almelo is onbekend maar speelt een cruciale rol in de nucleaire keten.
Zelf hebben we nog maar één kerncentrale, in Borssele. Die haalt haar uranium uit Canada. Maar steeds vaker komt het uranium uit landen in Afrika – domweg omdat het daar makkelijker en voordeliger is om het uit de grond te halen. Wetgeving om de bevolking en het milieu te beschermen is er nog nauwelijks of wordt niet gehandhaafd en de mijnbouwbedrijven (Chinese, Arabische, Australische, Canadese) slagen er in zeer lucratieve contracten af te sluiten met Afrikaanse landen waarvan de overheid te makkelijk ingaat op beloften over werkgelegenheid en economische groei.
In landen als Niger, Namibië en Zuid-Afrika heeft de bevolking tientallen jaren (slechte) ervaringen met uraniummijnbouw. Maar ook daar groeit de weerstand, en dus zoeken de mijnbouwbedrijven verder. Ze hebben nu hun oog laten vallen op landen als Kameroen, Tanzania, Kenya, Mali en Malawi.
Bezoek
Van 10 tot 18 mei 2014 bezoeken vertegenwoordigers van milieuorganisaties uit Kameroen, Tanzania en Mali, op uituitnodiging van WISE, Nederland om de potentiële gebruikers van hun uranium aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. In Afrika zelf gebruikt alleen Zuid-Afrika kernenergie, verder gaat al het uranium dat in Afrika gewonnen wordt naar Europa, Azië en de Verenigde Staten.
URENCO, dat voor 33 procent in handen is van de Nederlandse Staat, vertelt niet waar het uranium vandaan komt dat ze verrijken. Op donderdag 15 mei neemt WISE haar gasten mee voor een bezoek aan het bedrijf.
Film en debat
Op 16 mei organiseert WISE een film en debatevent. We vertonen films en documentaires en praten hier tijdens de maaltijd over door met onze Afrikaanse gasten. Hoogtepunt van het avondprogramma is de controversiële pro-kernenergie film Pandora’s Promise. Wim Turkenburg geeft zijn commentaar op de film en daarna is er nog een debat: Welke impact heeft uraniummijnbouw op maatschappij en milieu?
Geef een reactie