Jan-Willem van der Weij (62)
IsLerarenopleider Nederlands
Missie Burgers niet meer laten meebetalen aan fossiele industrie
Stop fossiele subsidies
In Nederland ontvangt de fossiele industrie meer dan 17 miljard euro aan subsidies en belastingvoordelen. Waanzin, vinden deze drie activisten, want daarmee werkt de overheid haar eigen klimaatdoelstellingen tegen. Jan-Willem van der Weij weigert hier nog langer aan mee te betalen en is daarom in belastingstaking gegaan. Gijs Voskes blijft met Extinction Rebellion net zolang de A12 blokkeren tot er een einde aan komt. En Laurie van der Burg doet bij Oil Change International onderzoek om deze geldstromen in binnen- en buitenland in beeld te brengen.
Stop fossiele subsidies: Laurie van der Burg
Je doet al meer dan 10 jaar onderzoek naar fossiele subsidies. Is er ondertussen enige vooruitgang geboekt?
“Vooropgesteld: niet genoeg. Maar er zit wel beweging in, dankzij alle acties en campagnes die gevoerd worden. Het vorige kabinet beweerde nog dat we in Nederland geen fossiele subsidies verlenen, dus ook niets hoeven af te schaffen. Nadat wij daarover een rapport hebben gepubliceerd en de Europese Commissie Nederland op de vingers heeft getikt, erkent het kabinet het bestaan ervan nu wel. In de marge wordt ook al een en ander afgeschaft, zoals de subsidies voor de glastuinbouw en de belastingvrijstelling voor vliegtickets. Maar er ontbreekt nog altijd een alomvattend actieplan.”
Speelt dit ook in andere landen?
“Wereldwijd wordt de fossiele industrie met enorme bedragen gesteund, in 2021 in totaal met 700 miljard dollar. Dat leidt vaak tot vingerwijzen als excuus om ermee door te gaan: andere landen doen het ook en afschaffen van de voordelen is slecht voor onze concurrentiepositie. Maar dat argument houdt geen stand. Het is juist in het belang van de Nederlandse industrie om te vergroenen en een rol te vervullen in de economie van de toekomst.”
Word je er niet moedeloos van dat het allemaal zo lang duurt?
“Het laat mij vooral zien hoeveel onbenutte kansen er nog zijn om de energietransitie te versnellen. Maar ik realiseer me ook dat we steeds in actie moeten blijven komen, of we dat nou doen door op straat te demonstreren of met ambtenaren in gesprek te gaan. De campagnes rondom de fossiele subsidies hebben dit duidelijk laten zien: alleen wetenschappelijke argumenten en feiten zijn niet genoeg. Zonder publieke druk is er geen politieke wil om iets te veranderen.”
Geef een reactie