Arjen Ricksen, 32
Istot voor kort programmeur
Missie De NatuurSUPERmarkt, Eindhoven
Stadstuinieren
Voedsel verbouwen op braakliggende terreinen is een geweldige manier om mensen uit een buurt bij elkaar te brengen. Maar stadstuiniers willen vaak meer. Ze willen die dichtgeasfalteerde stadswereld een stukje groener maken, mensen weer laten voelen hoe eten verbouwd wordt en zelfs: ze helpen zich voor te bereiden op een wereld zonder olie. Drie groene idealisten die stadstuinieren.
Auke Bakker
“Ik ben een van de initiatiefnemers van de buurtmoestuin Trompenburg. Tegenwoordig woon ik verder weg, dus ik heb er geen tuintje. De grond is van het stadsdeel; in bruikleen door de speeltuinvereniging. Daar zijn we lid van geworden en die is onze rechtspersoon. We zijn het begonnen als voorbeeld van boeren in de toekomst. Onze beschaving is gebaseerd op uitputting. Dat gaat nog even goed, maar daarna? Ik geloof in lokale initiatieven. Als het systeem valt, verdwijnt de legitimiteit van de overheid. Wat blijft is je gemeente.
Linkse hobby’s vindt men negatief, omdat ze veel geld kosten. Maar wij kosten bijna niks. We begonnen onder een PvdA-stadsdeel. Dat betaalde het grondonderzoek en de grondvoorbereiding. Wat ik vrijwillig doe, kost anders vaak geld. Nu zit er VVD, maar dat is een uitdaging. De revolutie gaat over rechts. Zodra zij enthousiast worden, kunnen er grootse dingen gebeuren!
Ik doe dit omdat ik me van kinds af aan niet thuis voel in het systeem. Je zoekt je vrienden er ook wat op uit. Ik ben opgevoed om ongevoelig te zijn voor kuddegedrag. Nu ben ik zelf vader. Mijn vrouw is Pools, we hebben daar twee jaar gewoond. Daar is echt armoede, en dan kom je terug… ik vond het in Nederland al belachelijk vóór ik wegging.
Ik was ook actief voor Transition Towns. Sinds kort ben ik begonnen met Cityplot, een non-profitorganisatie die stadsbewoners helpt met tuinieren. Ik wil niet meegaan met het cynisme van: zo’n tuin, wat haalt dat uit. Begin ‘m gewoon!”
Geef een reactie