De Britse oliemaatschappij Soco heeft zich ernstig misdragen bij het zoeken naar olie in het Virunga National Park in Congo. Dat blijkt uit een begin deze maand gepubliceerd rapport van Global Witness, waarin de organisatie met nieuw bewijsmateriaal komt.
In het rapport “Drillers in the mist” is te lezen dat het bedrijf illegale betalingen heeft gedaan, rebellenmilities heeft omgekocht en geprofiteerd heeft van het klimaat van terreur dat deze gewapende groepen gecreëerd hebben. Dit komt bovenop eerdere beschuldigingen over het bedreigen van parkmedewerkers en een moordpoging op de directeur van het park.
Documentaire
Het nieuwe bewijsmateriaal is onder meer verzameld bij onderzoek voor een documentaire over Virunga die in november op Netflix is te zien. Enkele van de ontluisterende bevindingen: een officier van de Congolese geheime dienst met sterke banden met Soco bood een parkwachter duizenden dollars aan om de directeur te bespioneren; een Socomedewerker en een van de door het bedrijf ingehuurde krachten geven toe dat Soco rebellen betaalde, en een lokale politicus geeft toe maandelijkse betalingen te hebben ontvangen om te lobbyen voor het bedrijf.
Daarnaast zijn activisten en parkwachters die kritiek uitoefenden op Soco’s activiteiten gearresteerd en in sommige gevallen geslagen of neergestoken door soldaten en agenten van de geheime dienst die de binnenkomst van Soco in het gebied ondersteunen.
Human Rights Watch heeft soortgelijke misstanden gemeld in juni van dit jaar. Er is echter geen bewijs dat deze militairen directe opdrachten van het bedrijf zelf uitvoerden.
Soco gaat door
Tevens meldt Global Witness dat het bedrijf nog niet van plan is af te zien van de olieconcessies, in tegenstelling tot wat een gezamenlijk persbericht met de WWF ons deed geloven. Het venijn zit hem in de formulering in dit persbericht: Soco ziet af van “het uitvoeren van olieboringen binnen het Virunga National Park, tenzij Unesco en de Congolese overheid vinden dat deze activiteiten niet strijdig zijn met de World Heritage status van het park “.
Dat het bedrijf die voorwaarde wil aangrijpen, wordt onderstreept door de opmerking van Soco Deputy CEO Roger Cagl in de Times van die dag. HIj zegt dat Congo en Unesco erover na zouden kunnen denken de grenzen van het park te veranderen. Duidelijk is dat ze hun zoektocht naar de olie, die begraven ligt onder de voeten van de zo zeldzame berggorilla’s, nog niet hebben opgegeven.
Dreigementen
De reactie van Soco op de beschuldigingen is door Global Witness gedocumenteerd.
Dat het bedrijf niet blij is met deze aandacht blijkt uit het verwijderen van het artikel van The Ecologist over dit rapport na het dreigen met een rechtszaak.
Geef een reactie