Pedro Prata werkt voor de Portugese NGO Associacao Transumancia e Natureza. Daar is hij onder andere verantwoordelijk voor de rewilding van Westelijk Iberië: West-Centraal Spanje en Portugal. Er is de laatste jaren flinke vooruitgang geboekt, vindt Prata.
Teamleider: Pedro Prata
Betrokken sinds: 2014
Hoe zou je dit rewildinggebied omschrijven?
“Het West-Iberisch gebied is een hotspot voor biodiversiteit, waar rewilding echt vorm kan krijgen. Het is een groot, droog, open boslandschap met steile valleien en ontoegankelijke gebieden. Op die plekken hebben wilde soorten de achteruitgang kunnen overleven. Dit compacte gebied kan zowel bogen op een veelvoud aan habitats en soorten, als op tekenen van menselijke bewoning en de aanwezigheid van wilde dieren die bijna dertigduizend jaar teruggaan.”
Wat is er tot nu toe bereikt in dit gebied?
“Een van onze belangrijkste overwinningen is dat we mensen hebben kunnen overtuigen dat de terugkeer van wild en het verlaten raken van stukken land, een kans is in plaats van een probleem. Het is fantastisch te zien dat grote roofdieren zoals de wolf weer terugkeren, dat zwarte gieren nesten maken en broeden, en de Iberische lynx en keizerarend terug beginnen te komen. We hebben ook een cluster opgebouwd van natuurvriendelijke bedrijven, die sterker en sterker worden.”
Wat zou je hier de komende vijf jaar nog willen bereiken?
“Ik zou heel graag vijfhonderdduizend hectare echt rewildinggebied zien, uitgestrekt tot aan de Spaanse grens. Dat zou twee berggebieden en twee belangrijke canyons aaneen smeden, en zo de verbinding tussen wilde soorten van Noordelijk en Zuidelijk Iberië versterken. En het zou uiteraard geweldig zijn om nog meer soorten te zien terugkeren, zoals de steenbok, de gems, de lynx en de beer.”
Geef een reactie