Reacties

 1. Piet Mout zegt

  Het standpunt van Wilson en Kopnina lijkt mij slechts een eerste stap in de goede richting. In boeken De Halve Aarde en in Nederland Wilde Apen van Frank Berendse wordt nu eindelijk gepleit voor een rigoreuze aanpak van de ook voor mensen (voor de mensheid) bedreigende grootschalige inkrimping van het natuurlijk areaal op aarde. Daar zullen we iets mee moeten en dan ook nog eens tegelijkertijd de groei van de wereldbevolking naar 11miljard en de toename van de welvaart voor al die mensen proberen op te vangen. We zullen radicale stappen moeten durven zetten om dit mogelijk te maken. Het gaat dan niet meer alleen om mensenrechten en dierenrechten, maar ook om plantenrechten (lees The Brilliant Green en je begrijpt waarom ook planten rechten moeten krijgen) en uiteindelijk om rechten voor ecosystemen. Die gedachte zal met kracht moeten worden uitgedragen door een nieuwe natuurbeweging. In Nederland is de natuurbeweging hopeloos versnipperd en daardoor krachteloos. Inmiddels door de politiek ook volledig gemarginaliseerd. Het wordt daarom hoogtijd dat al die verschillende natuurorganisaties de krachten bundelen tot een sterke club met macht en geld. Fuseer SBB, NM en de Provinciale Landschappen. Floron, Sovon, Ravon, Zoogdierenvereniging, mycologische vereninging enz. ook samenvoegen. KNNV, IVN en al die andere natuurstudie en beschermingsclubjes met hun eigen belangetjes ook. Vervolgens samen met PVDD en GL de politiek en de landbouwlobby aanpakken en in gezamenlijkheid op grote schaal grond opkopen en op een verstandige manier omzetten naar natuur.

 2. Hans Potters zegt

  Wat zou je denken van het feit, dat wij in ons voortbestaan als menselijke soort afhankelijk zijn van de dieren- en plantenwereld? Met dit terecht bekritiseerde antropocentrisch denken zagen we dus de tak af waarop we zitten. Het wordt tijd, dat we onszelf ook als zoogdier gaan zien. De materie van ons lijf vormt de heipalen waarop het gebouw van ons geestelijk leven rust. Als die omvallen, blijft er van ons mens zijn niets over, iets wat je ziet gebeuren bij iemand die dementeert. De mens is echter wel de enige diersoort die verstandig en verantwoord met dieren en planten zou kunnen omgaan, mits hij zich niet via stompzinnige ideologieën, bv ons ‘vrije-marktfundamentalisme’, boven de materie verheft. Wie in geld denkt, zal door het geld omkomen.

 3. Zondervan zegt

  Met beide heren ben ik het eens! Vandaag reageerde ik op een ‘duurzaam ontwikkelings’site’ waar ik dit aansneed. Ik was niet verbaasd dat de reactie niet geplaatst werd….
  Voor je het weet word je inderdaad verweten racistisch te zijn en ja…langzamerhand voel ik me ook zo. Racistisch in de zin dat ik tégen het nog vaker dan 1x verder ‘voortplanten’ ben van de enige soort, die de aarde het meest bedreigt,…de mens!
  Er is maar 1 menselijk ras en zelf opgegroeid in het Verre Oosten, Afrika en afgestudeerd op Midden Amerika… wil ik niet denken in ‘kleur’…

  Het is materie die nog, passend bij etnocentrisme/egocentrisme, geweerd wordt, terwijl allerlei diersoorten en plantensoorten massaal uitsterven!
  Debet hieraan zijn ook de religies, wereldwijd!…’Gaat heen en vermenigvuldigd U’…Ze vergaten erachter aan te ‘onderrichten’ dat dat slechts 1x pp zou moeten om de aarde leefbaar te houden…voor mens, dier én plant.
  Alles omdat het ‘Gods wil’ is en om de kerken vol en volgzaam te houden. De kerken in EU lopen leeg, hetgeen weer andere gevolgen heeft..
  Een nieuwe religie…genaamd ‘de Kerk van het Narcistisch Hedonisme’ groeit razend snel…

  De echt goed ethisch ontwikkelde mens weet inmiddels steeds beter dat voortplanting verdere ontwikkeling én preservatie van de aarde ernstig in de weg staat.

  Er zal steeds minder arbeid en landbouw land te verdelen zijn én voedsel én water raken snel op.
  De aarde zal krimpen, alleen ’ten gunste’ van de steeds meer oprukkende leeggeroofde oceanen…
  Krachten die er belang bij hebben steeds meer het menselijke ras te stimuleren zich voort te planten, beogen overduidelijk steeds vaker slavernij. Immers te weinig arbeid en basisbehoeften doet de waarde van de mens An Sich ook steeds forser dalen.

  De devaluatie van de mens is begonnen bij de overschreiding van de kritieke balans tussen alle levende organismen op deze aarde. Zeer ten onrechte waant de mens zich winnaar…hij zal de grootste verliezer zijn door eigen toedoen!
  Zoönosen nemen toe en degeneratie van de soort eveneens. Steeds vaker moeten kinderen beugels vanwege degeneratie en ook het baren van kinderen verloopt steeds moeizamer. Hoewel dit diverse generaties zal duren zijn de tekenen al wel aanwezig.

  Om over gedeformeerde, gedomesticeerde rassen nog maar te zwijgen. Honden wiens brein uit de schedel knalt, honden die niet kunnen ruiken of fatsoenlijk ademen, mini-paardjes die de hedonistische mens als knuffeldier fokt.. De gruwelijke omstandigheden waaronder steeds meer dieren moeten leven, puur omdat de mens geen ruimte meer wenst te maken voor zijn aanschaf…die sowieso vaak niet in huis gehouden zouden moeten worden..

  De aarde keert zich nu massaal al tegen zijn bewoners…die blind en verdoofd weigeren te luisteren naar de medebewoners die minstens evenveel rechten hebben…
  Om dit proces nog te keren is snelle bewustwording dringend noodzakelijk!

 4. David Webb zegt

  Wel, ruim 2/3de van deze ‘aarde’ is water. Van dat resterende 1/3de is slechts enkele procenten bebouwd. Dat lijkt me bijgevolg wel snor te zitten.

  Met de bevolkingsdichtheid van Tokyo, krijgen we 13 miljard mensen – of bijna het dubbele van de huidige wereldbevolking – op een land als Groenland. Kunnen we de rest van de wereld aan de natuur laten. We bevoorraden ons dan met enkele biomassatankers uit de rest van de wereld, kwestie van het warm te hebben. Gelukkig warmt de aarde op, bijgevolg zullen we steeds minder van die biomassatankers nodig hebben. En zullen we voor de Groenlandse kust … makreel kunnen vissen.

  Gigantisch rendabel ook: ontzettend véél kilometer minder water- en elektriciteitsleiding. WorldTel Co. levert je internet met slechts enkele antennes. Alle wegen kan je vervangen door fietspaden. En die fiets, die huur je met een kaart. Waarom zou je een fiets kopen ? Dezelfde kaart waarmee je de supersnelle trein van WorldMove Co. neemt (= het treinspoor in Groenland). Luchthavens heb je ook niet meer nodig. Waar zou je naartoe vliegen ? Stel je voor: géén CO2 (= meststof voor planten) brakende auto’s of vliegtuigen meer.

  What a wonderful world !

 5. repelsteeltje zegt

  dat zou heel goed plan zijn prop al die mensen die zich zograag willen voortplanten maar op die andere helft ik maak geen grapje mensen hebben de hersens om na te denken maar ze doen het niet hou eens op met fuckie fuckie doen 2 kinderen is genoeg en als de econimie daardoor niet draaiende gehouden kan worden????Jammer dan gaan we toch lekker terug naar the simple life!We hebben eten en drinken nodig en een beetje ontspanning MEER NIET! God wat zou ik een dictator zijn maar dan wel voor de goede zaak hihi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.