Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: vredige honingkoek met karakter

Recept: vredige honingkoek met karakter

Michiel Bussink | 24 december 2016 |

Tot voor kort bestond er geen Nederlandse biologische honing. Maar Michiel Bussink heeft gifvrije lichtpuntjes gevonden en geeft een recept voor iets dat in én na december uitstekend smaakt.

honing koek
Beeld: Flickr CC BY Karen

Alles hangt met alles samen. Dat is fijn, zeker met kerstmis enzo, als we vrede willen met de hele wereld. Maar behalve vrede, innerlijk dan wel uiterlijk, kan het besef dat alles met alles samenhangt ook verontrusten, zeker op het niveau van ons eigen hachje. Giftige stofjes bijvoorbeeld, zijn overal, ook voor wie honderd procent biologisch eet en drinkt. Is het niet via fijnstof, restjes in het drinkwater, de dioxine in de grond waar de vrije uitloopkippen scharrelen, dan wel via het gruis van de gemalen autobanden op het kunstgrasvoetbalveld. Het is niet anders, vandaag tenminste: wie weet dat onze achterkleinkinderen de boel een beetje op orde hebben weten te krijgen. Voorlopig moeten we het doen met een van vergif vergeven Nederland.

Bijtjes houden zich op hun zoektocht naar nectar niet aan de grenzen van het kadaster

Precies de reden ook dat er geen biologische Nederlandse honing bestond: alle biologische honing in de Nederlandse winkels komt uit het buitenland. Want bijtjes houden zich op hun zoektocht naar nectar niet aan de grenzen van het kadaster. Dus een biologische appelboer mag de honing uit de bijenkasten in zijn boomgaard níet als biologisch verkopen. Want die bijtjes van hem vliegen gemiddeld in een straal van 1,5 kilometer rond de huiskorf en dus ook naar de buren die hun grond en gewassen met gifcocktails behandelen. Niet zo gek dus dat de wettelijke Europese regels voor officieel biologische honing zeggen dat ‘de bijenkasten zo moeten worden geplaatst dat de bronnen van nectar en stuifmeel binnen een straal van 3 km van de locatie van de bijenkasten hoofdzakelijk bestaan uit biologische gewassen en/of spontane vegetatie…’

Vrijwel onmogelijk in Nederland, tenzij de honingbijen midden in natuurgebieden hun boodschappen doen. En dat doen ze van bijvoorbeeld imker Elmar Mook (imkerij De Oase). Hij is een van de eersten én weinigen die officieel biologische (dus mét keurmerk) Nederlandse honing op de markt brengt, gewonnen door zijn bijtjes in onder andere natuurgebied De Weerribben. Met vooral ‘spontane vegetatie’, oftewel, wilde planten dus. Zonder resten bestrijdingsmiddelen, blijkt ook uit laboratoriumonderzoek dat Mook liet doen. Gifvrije lichtpuntjes! We hoeven toch niet helemaal op onze achterkleinkinderen te wachten.

We bakken kruidige honing-decemberkoek, die ook lang ná december nog uitstekend smaakt.

honing
Beeld: shutterstock
½ theelepel gemalen kardemom
½ theelepel kaneel
½ theelepel gemberpoeder
5 kruidnagels
7 zwarte peperkorrels
½ theelepel anijszaadjes
½ theelepel korianderzaadjes
snuf gemalen nootmuskaat
schil van een biologische sinaasappel
350 gram roggebloem
½ theelepel zout
16 gram bakpoeder (1 zakje)
150 gram suiker
275 gram heldere biologische honing
125 ml water
Maal de specerijen in een vijzel fijn. Hak de sinaasappelschil met behulp van een groot mes op een houten plank in zo klein mogelijke stukjes. Roer de specerijen en de sinaasappelschil door de roggebloem, samen met het zout en het bakpoeder. Breng de suiker, de honing en het water in een pan aan de kook en roer het met een mixer met deeghaken door het meel tot een soepel geheel. Doe het beslag in een met bakpapier bekleed bakblik, dek het af en laat een nacht rusten. Bak de koek drie kwartier in een op 170 graden voorverwarmde oven en laat hem afkoelen op een rooster.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: — Down to Earth 38 (december 2016)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Oliebollentraditie

De conservatief in Michiel Bussink koestert het wintergebak dat zich al zo'n 5 eeuwen in de Lage Landen heeft bewezen: oliebollen.
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons