Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: Ich bin ein Europäer

Recept: Ich bin ein Europäer

Michiel Bussink | 25 december 2015 |

Door het geweldige culinaire landschap voelt columnist Michiel Bussink zich steeds Europeser. Of, is dat wel zo? Voor wie zin heeft in een internationaal én oerhollands recept, deze feestdagen.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Het klinkt misschien gek, maar ik voel me steeds Europeser. Niet van de weeromstuit, als reactie op modieuze anti-EU-sentimenten. Ook heus niet alleen maar omdat de EU mij onlangs weer op persreis stuurde naar Italië. Maar wel omdat ik telkens zoveel leuks in verschillende Europese landen tegenkom, niet in de laatste plaats fatsoenlijk en goed eten.

shutterstock_341079170Afgelopen zomer Oostenrijk: mooi die bergen, maar verder best een saai en wat bekrompen land, denk je van tevoren toch wat bevooroordeeld. Maar wát een hippe, fantastische goeie bio-eettentjes daar in steden als Graz, waar trouwens ook nog eens in schier Amsterdamse dichtheden wordt gefietst als gevolg van groen gemeentebeleid.

Langs de snelweg heb je Raststättes waar je versteld staat van het aanbod van biologische en streekgebonden culinaire heerlijkheden. Bel je aan bij een Bauernhof om er een paar nachtjes te slapen, krijg je ’s morgens oma’s eigen gebakken brood, met zelf gemaakte boter, verse kaas en jam en ham van eigen varken. Zie je haar in de weer met in de Alpenwei geplukte Sint Janskruid om er geneeskrachtige olie van te maken voor gezin en veestapel, die trouwens bescheiden was. Hoe ze dat financieel rondbreien: drie generaties onderhouden met zeventien melkkoeien, een paar vleesrunderen, twee varkens en drie pensionkamers? Waar zijn die Nederlandse megastallen dan toch voor nodig?

Enfin, onlangs dus in Noord-Italië ook alweer zulke springlevende tradities in soms innovatieve vormen bij agro-ecologische rijstboeren, balsamicoproducenten, biologisch-dynamische wijnmakers. Tussen de bezoekjes door had ik bij de risotto veel lol met collega-journalisten uit Slovenië, Ierland, Bulgarije, Roemenië, Spanje, Portugal, Polen en Engeland. Zodoende betrap ik me regelmatig op de gedachte: práchtig, dat Europa. Dat zit hem enerzijds in het vieren van de rijkdom van de diversiteit, voortgebracht door een verscheidenheid aan landschappen, culturele tradities, lokale economieën en tegelijkertijd – ondanks die diversiteit – kunnen lachen om dezelfde grappen, je druk maken om dezelfde dingen, elkaar verstaan dus.

Ich bin ein Europäer! Toch? Aber wart mal… Heb ik niet vergelijkbare gewaarwordingen gehad tijdens het tafelen met Zimbabwanen, Amerikanen, Turken, Bolivianen en zo in de loop der jaren nog wel meer niet-Europeanen? Ach ja, verrek, ich bin ein Mensch.

 

shutterstock_344160431shutterstock_319723898 Een Italiaans winterrecept voor soep met oer-Hollandse ingrediënten:
* 2 preien
* 2 tenen knoflook
* ½ spitskool (of een kwart, bij een hele grote)
* 7 deciliter gezeefde tomaten
* 4 blaadjes salie
* 400 gram gare kievits- of bruine bonen (uit pot of zelf gekookt)
* bouillon (blokje of zelf getrokken)
De preien in ringen snijden en fruiten in (olijf)olie. Gehakte knoflook even meefruiten en dan de in dunne repen en vervolgens een paar keer over dwars doorgesneden spitskool erbij doen. Omscheppen en een paar minuten laten pruttelen. De gezeefde tomaten er bij doen en afvullen met bouillon totdat alle ingrediënten ongeveer onder staan. Salie erbij en zo’n kwartier zachtjes laten koken. De kool moet nog beetgaar zijn. De bonen vijf minuten voortijds erbij doen. De soep op smaak brengen met peper en eventueel zout.
shutterstock_323936678 salie

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Verschenen in: Down to Earth 32 (december 2015)

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Kool uit horizontale buitenbodem

Michiel Bussink vindt vertical farming maar niks, zijn savooiekool komt het meest tot zijn recht met zonlicht op zijn bast.
Recept

Zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata

Recept van Van Tuin tot Bord: zoete aardappelsoep met sinaasappel-gremolata
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Recept

Eiwitbron van eigen wateren

We krijgen groen licht van Good Fish Foundation voor mosselen uit onze eigen Oosterschelde, vertelt Michiel Bussink.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons