Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Recept > Recept: boerenkoolquiche en biodiversiteitsherstel

Recept: boerenkoolquiche en biodiversiteitsherstel

Michiel Bussink | 19 april 2019 | Reageer

Michiel Bussink las het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en was niet overtuigd. “Of eerlijk gezegd: het plan stelt geen ruk voor.” Dan maar een boerenkoolquiche.

De lezers van dit blad hoeven we niet te vertellen dat het niet zo lekker gaat met de insecten, bijzondere wilde planten en vogels, heggen en hagen op het Nederlandse platteland: er is een dramatische en nog steeds voortschrijdende kaalslag. Maar hoera! Gelukkig is daar nu sinds eind 2018 het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Gemaakt door 19 zeer uiteenlopende maatschappelijke clubs, van Milieudefensie en LTO Nederland tot Unilever, van Rabobank tot Vlinderstichting. Nú gaat alles veranderen! Tijd voor optimisme, hoop, samenwerking, ervoor gáán!

 

Zelf zou ik het zó graag willen, dat optimisme. Maar na lezing van het Deltaplan kon ik er niet omheen: dit gaat het hem niet worden. Of eerlijk gezegd: het plan stelt geen ruk voor. Niks over het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen, zelfs niet de meest schadelijke. Niks over het inkrimpen van de veestapel – een must om af te komen van de stikstofdeken over Nederland die de diversiteit aan flora teniet doet. Niks over het afbouwen van de bulk-exportlandbouw – belangrijke veroorzaker van de overexploitatie van bodem en landschap. Geen enkele concrete stap om de duizenden kilometers verdwenen heggen en hagen terug te krijgen.

Kleine stapjes die zó vaag en vrijblijvend zijn dat meepraten een gevalletje vruchteloze bezigheidstherapie was

‘Makkelijk mekkeren daar aan de zijlijn,’ zal het weerwoord van de Deltaplannenmakers zijn. ‘Wat stel jij dan voor?’ Het is een oud dilemma voor groene organisaties: meepraten met grootvervuilers in convenanten voor kleine stapjes? Of op de trom slaan om aandacht te vragen voor de veranderingen die echt nodig zijn, maar om een lange adem vragen? In dit geval zijn de kleine stapjes zó vaag en vrijblijvend dat het meepraten een gevalletje vruchteloze bezigheidstherapie was.

 

Maar ik sta er voor open dat ik me over wat jaartjes blijk te hebben vergist. Wie van de Deltaplanmakers wil met me wedden om een kistje biologische wijn uit de Achterhoek? Voor de zekerheid heb ik met twee dorpsgenoten vast een eigen Miniplan Biodiversiteitsherstel gemaakt. Ik ga keuterboeren, door op een nu nog kale akker hagen en heggen aan te leggen, walnotenbomen en hazelaars te planten en bloemenrijk grasland in te zaaien. Kleine stapjes, maar niet vaag en vrijblijvend.

Beeld: Pixabay

Ingrediënten

  • 1 grote ui of 2 kleineeieren boerenkool quiche deltaplan biodiversiteitsherstel
  • sambal
  • 1 teen knoflook
  • theelepel komijn
  • paar boerenkoolstronken
  • scheutje azijn
  • eetlepel kappertjes
  • handvol gepelde walnoten
  • handvol gedroogde tomaten
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 3 eieren
  • 2 deciliter room

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 C°. Ris de boerenkool van de nerven, was en snijd fijn. Fruit in een grote pan de gesnipperde ui, bak de sambal, komijn en knoflook even mee. Voeg de boerenkool toe, plus een scheutje azijn en laat de boerenkool slinken. Roer er peper en zout door. Leg de bladerdeegplakjes op elkaar, rol ze uit tot een ronde lap en druk die in een ingevette quichevorm. Verdeel de boerenkool erover en daarover de kappertjes, walnoten en in stukjes gesneden gedroogde tomaat. Klop de eieren los met de room, giet dat over de boerenkool en zet zo’n veertig minuten in de hete oven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Recept Tags: biodiversiteit, voedsel Verschenen in: — Down to Earth 51 maart 2019

Michiel Bussink

Michiel Bussink

Michiel Bussink verbouwt eten, geeft workshops over eten en schrijft over eten. Onder andere in zijn boeken 'Lekker Landschap', 'Ik eet dus ik ben' en 'Smaakboek Achterhoeks fruit.

  • Website van Michiel Bussinkmichielbussink.nl
  • Alle artikelen van Michiel Bussink op Down To Earth Magazine

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Biodiversiteit, Interview

“Voor ons is kennis en spiritualiteit niet gescheiden”

De Colombiaanse Hernando Chindoy zorgt ervoor dat zijn gemeenschap zich ontworstelt van het drugsgeweld, door papaverteelt in te ruilen voor koffie en fruit.
Artikel, Landbouw & voedsel

Een radertje in het systeem

Sinds januari wordt er onderhandeld over het Nederlandse landbouwakkoord. Wat de uitkomst ook is, het is een traumatische omslag voor boeren.
Recept

Recept: Kikcurry met groenten

Voor ongeveer zes personen. Ingrediënten • 375-500 gr. sperziebonen (vers of uit de diepvries), afgehaald en gehalveerd• 2-3 paprika’s (mix van kleuren)• 250 gr. champignons• 2 uien• 3 teentjes knoflook• 1 stuk gember (ca. 1 duimgrootte)• 1 rode peper• 1 blik kokosmelk (400 g)• 1 blik kikkererwten (400 g)• 1/2 groentebouillonblokje, opgelost in 125 ml […]
Recept

Natuur is eigenlijk altijd kunst

Michiel Bussink laat zich beïnvloeden door de Botanischer Wahnsinn van herman de vries en maakt een gemengde wilde voorjaarsplantensalade.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons