Heb je een feestje te vieren, een jubileum bijvoorbeeld, dan is het ook wel leuk om wat meer te serveren dan hutspot of preisoep van eigen kweek: bier bijvoorbeeld.
Eten uit eigen tuin (zie vorige nummer) is elke dag weer een feestje. Maar heb je een ander feestje te vieren, een jubileum bijvoorbeeld, dan is het ook wel leuk om wat meer te serveren dan hutspot of preisoep van eigen kweek. Gelukkig valt zo’n beetje elke feestversnapering ook prima zelf te maken. Denk aan kaas, worst, chips, mayonaise, mosterd, pesto, crackers, koekjes, brood, taart, ijs, slagroom.
Hoe je dat allemaal maakt? Met een gezonde dosis boerenverstand en veel tijd kom je een heel eind. Verder willen goede recepten en een paar handige apparaten ook flink helpen. Die eerste vind je in allerhande kookboeken en op de betere kooksites. Die laatste onder andere bij de Natuurlijke Molen in Arnhem (www.denatuurlijkemolen.com). En bij het Duitse Manufactum (www.manufactum.de).
Daar kun je ook terecht voor apparaten die je helpen zelf bier te brouwen. En da’s natuurlijk ook wel gezellig op een feestje. Voor wie van koken houdt, is het brouwen van bier ook een aangename bezigheid. Wie de bezigheid an sich niet zo interessant vindt, blijft waarschijnlijk geboeid door het verwachtte eindresultaat.
Echt moeilijk is dat brouwen niet. Met veel water, wat mout, hop, gist en een brouwmachine maak je al bier. Al moet gezegd dat wat ervaring en handigheid het brouwsel wel ten goede komen. Dat thuisbrouwen een alles behalve zeldzame bezigheid is, leert een korte speurtocht op internet. En het zal nog moeilijk kiezen worden uit alle recepten, brouwmethodes en zelfbrouwpakketten die daar aangeboden worden. Zeer behulpzaam voor de beginnende brouwer is de uitleg op www.hobbybrouwen.nl. Brouw je je eerste keer liever onder begeleiding van een kenner? Kies dan voor een cursus of workshop bij een van de vele brouwerijtjes in het land.
Hoe je ook te werk gaat, wacht niet met brouwen tot de avond voor je feestje. Het brouw- en vooral gistproces neemt enige dagen tot weken in beslag. Bovendien is het niet onverstandig om eerst eens wat litertjes voor jezelf te brouwen. Kun je de kinderziektes er nog even uithalen of het recept nog wat verfijnen. Zodat je op het moment suprême met je gasten trots het zelfgebrouwen glas kunt heffen: Proost!
Geef een reactie