Podcastmakers
Het medium voor tijdens een pandemie: de podcast. Podcaster Tess Schram deelt haar dilemma’s, in de hoop dat anderen ook duurzame keuzes durven maken. Janno Lanjouw vertelt over vis, omdat er zoveel meer is dan altijd maar die zalm, tonijn en kabeljauw. En Stefan Plugge neemt de luisteraars mee naar buiten, om de natuur te leren waarderen.
Podcastmaker: Stefan Plugge
Stefan Plugge (41)
Is: marketing- en communicatiemedewerker bij Natuurmonumenten
Missie: mensen bewust maken van de waarde van de natuur
De podcast Puur Natuur bestaat sinds 2018. Waarom een podcast?
“Voor mijn werk kom ik veel in natuurgebieden, waar collega’s mij de mooiste verhalen vertellen. Ik dacht: dit moeten meer mensen horen. Natuurmonumenten heeft al het tijdschrift Puur Natuur, maar ik wilde een iets jongere doelgroep bereiken. De meeste afleveringen worden opgenomen tijdens een wandeling door de natuur. Dat geeft een extra dynamiek. De luisteraar is dichtbij het verhaal en hoort geluiden als bladgeritsel en fluitende vogels.”
Wat was voor jou de meest gedenkwaardige aflevering?
“Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid hebben we afgelopen jaar een serie van vijf afleveringen gemaakt over de sporen die de Tweede Wereldoorlog heeft achtergelaten in natuurgebieden. We hebben bunkers bezocht, zijn door sporen van loopgraven gelopen en hebben restanten van communicatiestations gezien. Ook hebben we in Zuid- Kennemerland delen van de Atlantikwall bezocht. Dat is een verdedigingslinie die in opdracht van Hitler is aangelegd. Inmiddels zijn die plekken weer door de natuur overgenomen en zie je dat er vleermuizen overwinteren of vlinders leven. Die kruisbestuiving tussen natuur en cultureel erfgoed vind ik supertof.”
Wil je luisteraars tot actie aanzetten?
“Uiteindelijk wel. Zo hebben we een aflevering gemaakt over wilde bloemen. Daarin geeft een expert tips over hoe je in je tuin de biodiversiteit kunt bevorderen. Een aflevering over insecten ondersteunde onze campagne Alle beestjes helpen. Dit jaar voeren we weer actie voor een beter leefgebied voor insecten, want dat blijft een actueel probleem waar mensen gemakkelijk iets aan kunnen doen in hun eigen omgeving.”
Geef een reactie