Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Columns > Doe het zelf > Plukken wat je plukken kan

Plukken wat je plukken kan

Nienke Oosterbaan | 25 april 2014 |

Gelukkig, het is weer lente. Tijd om de tuin in te gaan. Flink zaaien, zodat je over een maand of wat weer kan oogsten. Geen tuin? Geen nood! Je kunt je eten ook uit het bos halen. Of langs de kant van de weg vinden. In stadsparken plukken. Of gewoon ergens in de wijk tegenkomen.

Appels, bramen, pruimen en noten zijn allemaal eetbaar en vaak wel ergens in het wild te vinden. Hetzelfde geldt voor brandnetel, weegbree, madelief, kleefkruid, witte dovenetel, daslook en klaver. Zelfs berenklauw kun je eten (wel voorzichtig plukken). En het vroege voorjaar (nu dus!) is de beste tijd om paardenbloemenblad te eten. Gewoon rauw in een salade of als zomers stamppotje.

Op www.permacultuurnederland.org staat zo’n beetje elke eetbare plant die in Nederland te vinden is. En als je online wat rondsurft, heb je zo tal van recepten op je scherm. Puntje van aandacht is dat je héél goed moet opletten wat je plukt. Eetbare en giftige planten lijken soms verdomd veel op elkaar. Regel nummer één bij het wildplukken is dan ook: bij twijfel niet doen. Vertrouw je jezelf toch niet helemaal? Ga dan eerst op wildplukcursus. Bij de dames van www.etenuitdenatuur.nl bijvoorbeeld.

De volgende vraag is natuurlijk: waar vind je al dat eetbaars? Ook dat hoef je niet zelf te ontdekken. Het staat haarfijn beschreven op www.wildplukwijzer.nl (ook beschikbaar als app). Dit is, ik citeer, ‘een handige Google Map die, met jouw hulp, alle openbare fruitbomen en -struiken, notenbomen en verdwaalde komkommerplanten bij jou om de hoek en in de rest van Nederland in kaart brengt.’ Een essentiële tool voor de beginnende wildplukker dus.

Voelt het wat onwennig om het park of de wijk af te struinen op zoek naar eten? Bedenk dan dat dat vroeger aan de orde van de dag was. In landen zoals Frankrijk en Italië is het nog steeds vrij normaal dat je eten in het wild plukt. En in Oost-Europa schijnt zo’n beetje elke dorpeling eten uit het bos te halen. Voor mensen met kinderen is het ook nog eens een heel goed weekenduitje. Elke wandeling wordt een speurtocht. En dat vinden kinderen (ook) hartstikke spannend. Dus, kom mee naar buiten allemaal!

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred&Wilma in de Vinexwijk en geeft ons ieder nummer een leuke tip voor zelfvoorzienender leven.

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Doe het zelf Verschenen in: Down to Earth 22 (april 2014)

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan

Nienke Oosterbaan is auteur van Fred & Wilma in de Vinexwijk en geeft tips voor een zelfvoorzienend leven.

  • Website van Nienke Oosterbaannienkeoosterbaan.nl
  • Alle artikelen van Nienke Oosterbaan op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Doe het zelf

Doe-het-zelf 2.0

Onze doe-het-zelf columnist Nienke Oosterbaan begint aan een nieuw project.
Doe het zelf

Zelfmaakdesign

Als doe-het-zelver heb je over het algemeen lak aan trends. Toch? Maar soms heb je ineens baat bij iets dat ‘in’ is. Daarom deze keer aandacht voor een nogal hip fenomeen: zelfmaakdesignproducten.
Doe het zelf

Lekker Wecken

In de vorige Doe Het Zelf stond dat de zelfvoorzienende mens ’s winters vaak kool op tafel zal hebben staan. Niet erg, er zijn tig soorten kool waarmee enorm valt te variëren. Als de kool je inmiddels toch een beetje de neus uit komt, zijn hier wat tips voor meer variatie op je winterbord.
Doe het zelf

Superkool

Als het op eten uit eigen tuin aankomt, zitten we niet in het makkelijkste seizoen. Maar de ‘doorgewinterde’ doe-het-zelver voedt zichzelf toch het hele jaar door met eigen oogst. En ja, dan staat er in de eerste en de laatste maanden van het jaar wat vaker kool op tafel.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons