Daniël Westhoek, 28
IsZzp’er in de ICT, partime geschiedenisdocent, fractievoorzitter SP Zoetermeer
Missie ruilboek.nl
Platform voor hergebruik
Waarom zou je spullen die je zelf niet meer gebruikt weggooien. Anderen zijn er vaak blij mee. De kunst is die anderen te vinden.
Rachelle Klaassen
Waarom Plantenasiel?
“De natuur is zo mooi: alles groeit en verandert zonder dat je er veel aan hoeft te doen. In de winkel zien planten er allemaal hetzelfde uit, maar als je ze een tijdje hebt, passen ze zich helemaal aan de ruimte aan. Vaak zijn mensen ze op dat moment juist zat en doen ze de plant weg, terwijl het dan interessant begint te worden. Ik zag regelmatig planten bij het afval staan en dat vond ik zo zonde. Ik dacht: dan kom ik die planten wel bij mensen thuis ophalen. Onbedoeld groeide dat uit tot Plantenasiel.”
Mensen kunnen ook planten adopteren. Wel eens moeilijk afscheid nemen?
“Soms is een plant zo fantastisch dat ik hem nog even bij me hou. Maar er komt steeds zoveel binnen dat ik er graag anderen mee blij maak. Laatst bracht iemand honderd planten van haar overleden buurvrouw langs. Bij zo’n telefoontje word ik meteen enthousiast: ik ga ze allemaal opmeten en uitzoeken welke soorten het zijn! Ik ga er nu een mooi boek over maken. Sowieso fotografeer ik iedere plant. En als mensen dat willen krijgen ze een adoptiebewijs waar ik de plant op heb nagetekend.”
Bedenken mensen zich wel eens?
“Ja, soms realiseren ze zich pas hoeveel ze zich aan de plant hebben gehecht als het ophaalmoment nadert en hij klaar staat in de gang.”
Drijfveer?
“We leven in een wegwerpmaatschappij, we raken snel verveeld. Dan is dit in de mode, dan weer dat. Het mooie aan planten is dat ze leven en dus constant veranderen. Als je goed kijkt, hoef je je nooit te vervelen.”
Geef een reactie