Dirk Groot (48)
IsDe Zwerfinator (gastdocent, spreker, #zwerfie-raper, zwerfafval-analist)
Missie statiegeldcampagne Tientje van Stientje
Plannen tegen plastic
Het is een van de grootste problemen van onze tijd: plasticvervuiling. Het verstikt onze wateren, betekent een vroege dood voor allerlei dieren en verspreidt zich door de hele voedselketen. Hoe houd je het tegen? Deze drie mensen bedachten een plan om het plastic bij de bron aan te pakken. Dirk Groot, die zwerfafval raapt, startte de petitie Tientje van Stientje om aan te dringen op statiegeld. Eric van Slooten ontwikkelde een filter voor wasmachines om microplastics tegen te houden. En Willemijn Peters helpt bedrijven slimmer om te gaan met plastic zodat er niets nieuws meer hoeft te worden geproduceerd.
Plastic tegenhouden bij de bron: Eric van Slooten ontwikkelde een wasfilter voor microplastics
Jullie hebben een wasmachinefilter ontwikkeld om microplastics tegen te houden. Waarom?
“Microplastics zijn een veel groter probleem dan je denkt, je ziet ze namelijk niet. Toch komen er per was die je draait tot wel 20 miljoen microplastics vrij uit je kleding. Die komen voor een groot deel via het riool in onze rivieren en de zee terecht. En uiteindelijk zelfs op ons bord, omdat ze door vissen worden opgegeten. Dan denk ik: waar zijn we met z’n allen mee bezig?”
Is het filter al te koop?
“Nog niet, het zou nu door maar een handjevol bewuste consumenten gekocht worden. Wij zien liever dat fabrikanten het standaard gaan inbouwen. Maar die zijn nog erg terughoudend, we moeten eerst meer bewustwording creëren. Uiteindelijk is zo’n filter een tussenoplossing. Eigenlijk willen we dat kledingfabrikanten helemaal geen plastic meer in kleding stoppen. We hebben nog een lange weg te gaan.”
Jullie zijn een commercieel bedrijf. Waarom steken jullie tijd en geld in iets waarvan je niet weet wat het op gaat leveren?
“We hebben gelukkig wat subsidie gekregen hiervoor. Afgezien daarvan vind ik dat je als ontwerper een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Wij helpen producten de wereld in, dan moeten we ook goed nadenken over hoe deze producten binnen een circulaire economie passen. We leven met z’n allen op deze ene aarde, meer hebben we er niet. En als we zo doorgaan zijn straks alle grondstoffen op. Ik denk daarom nu al na over de volgende stap: hoe kun je de gefilterde microplastics opnieuw gebruiken? Pas dan is de cirkel rond.
van Wijk zegt
Graag wil ik mij aanmelden voor de petitie Tientje voor Stientje, maar ik ben tegen het gebruik van de sociale media, zoals twitter en facebook. Hoe kan ik toch de petitie tekenen? Tijdens mijn wekelijkse hardlooprondje en het wandelen verzamel ik veel zwerfafval, en dit doe ik al jaren. Het probleem lijkt toe te nemen.
Paul Kobald zegt
Dirk Groot wilde nog een mailadres noemen vanmorgen op vroege vogels; is erbij ingeschoten helaas. Wil nl. graag een factuur sturen voor zwerfafval opruimen, en gebruik geen ‘social media’. Verwacht uiteraard geen geld… Wel dat ‘men’ weet heeft van hoeveel mensen geven om een schoon milieu.
E. Kool zegt
Ik sluit me aan bij Van Wijk (5/8 11.13u); ik prik wekelijks ruim 2u zwerfvuil, al zeker 8jr. Als ik dat eens uitreken; 2u x 52 wkn x 8jr = 832u. Waar kan ik heen met mijn factuur? En inderdaad; het lijkt wel vechten tegen de bierkaai…