Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) de exploitant van de kernreactor in Petten, heeft minister Kamp gevraagd voor financiële steun om overeind te blijven. NRG zegt de komende 10 jaar zo’n 80 miljoen euro nodig te hebben om te kunnen blijven draaien. Tegelijkertijd stelt NRG dat 24.000 patiënten per dag gebruik maken van medische isotopen uit de reactor. Volgens de stichting Laka, een documentatie en onderzoekscentrum voor kenenergie, verkoopt Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) de exploitant van de kernreactor in Petten, al jaren medische isotopen ver onder de kostprijs. Hierdoor zijn de huidige problemen ontstaan. Laka vindt dat de prijs van de medische isotopen per direct moet worden verhoogd en dat staatssteun moet worden vermeden.
Onrendabel
“In 2010 waarschuwde de OESO al dat de productie van isotopen wereldwijd niet rendabel is en dat er commerciële prijzen voor isotopen moet worden gevraagd. Dit advies is door NRG genegeerd”, aldus Henk van der Keur, onderzoeker bij stichting Laka. De hoge flux reactor in Petten is al ruim 50 jaar in gebruik. De afgelopen jaren zijn er veel grote problemen geweest met de reactor die vooral te wijten waren aan haar ouderdom. In 2013 heeft de reactor effectief 14 weken gedraaid. Van der Keur is dan ook niet verbaasd dat banken NRG nu niet willen helpen: “Voor je het weet ligt-ie weer een jaar stil, is NRG alsnog failliet, en zijn de banken hun geld kwijt. Het is van de gekke dat nu belastingbetalers wordt gevraagd om op te draaien voor het wanbeleid van NRG”, aldus Van der Keur.
Cyclotrons
Behalve in een kernreactor kunnen medische isotopen ook in deeltjesversnellers, zogenaamde ‘cyclotrons’, worden geproduceerd. Als NRG medische isotopen nu voor reële prijzen gaat verkopen, prijst ze zichzelf, en de geplande Pallas-reactor hoogstwaarschijnlijk snel uit de markt. Cyclotrons zijn in potentie goedkoper, bieden meer leveringszekerheid en leveren minder nucleair gevaar op. Ook volgens Jorien de Lege van Greenpeace zijn er alternatieve methoden die in staat zijn tot de productie van medische isotopen. Deze alternatieve methoden, onder andere deeltjesversnellers, produceren volgens Greenpeace sneller, goedkoper en leveren een betere kwaliteit. Investeren in kernreactoren is voor de volksgezondheid dan ook onnodig. “Investeer de 80 miljoen euro die nodig is om Petten draaiende te houden slim en niet in een gevaarlijke kernreactor’, zegt De Lege. “Voor 4 miljoen euro heb je al een alternatieve productiefaciliteit die de hele Randstad van medische isotopen kan voorzien. Dat kan op relatief korte termijn geregeld worden en is een veel betere optie voor de leveringszekerheid dan het knip- en plakwerk bij een vrijwel failliet NRG.”
Geef een reactie