Down to earth sprak drie activisten uit Liberia, Oeganda en Indonesië over de wantoestanden in hun land, de bedreigingen die zij ontvangen en hun boodschap aan de Nederlandse banken. De derde is Oslan Purba van WALHI: “Elke kaalslag betekent meer armoede voor de Indonesische bevolking.”
Oslan Purba is campagneleider van Friends of the Earth Indonesië; WALHI, één van de grootste en oudste Indonesische milieuorganisaties. Indonesië is ’s werelds grootste producent van palmolie en dat heeft verregaande consequenties voor de regenwouden. “Elke seconde gaat er een stuk woud ter grootte van drie voetbalvelden verloren. Er is een moratorium op de kap van primair regenwoud voor de aanleg van plantages, maar de palmoliesector trekt zich daar niets van aan. Inmiddels is meer dan de helft van het oerwoud in Indonesië verdwenen en elke kaalslag betekent meer armoede voor de Indonesische bevolking. Europa werkt daar aan mee.”
Boos is hij niet. Bezorgd wel. Maar misschien is hij nog wel het meest ontzet. Ontzet omdat er nog steeds illegaal regenwoud wordt gekapt, dat er nog steeds aan landroof wordt gedaan en dat er nog steeds mensenrechten worden geschonden door palmoliebedrijven – bedrijven waarvoor alles draait om geld.
Er zijn ook successen. De Indonesische overheid beheert ongeveer 70 procent van alle bossen in het land. WALHI is een van de grondleggers van het nieuwe Indonesische beleid, ingevoerd in 2011, om het beheer van 12,7 miljoen hectare bosgebied over te dragen aan lokale gemeenschappen. “Het was een lange weg om de overheid ervan te overtuigen dat dit bijdraagt aan duurzamer bosbeheer. De implementatie van dit beleid is zo mogelijk een nog langere weg. Je moet je voorstellen dat er zo’n 9000 dorpjes in dat gebied zijn. Alleen al vorig jaar leverde dit besluit 121 conflicten op.” Nog maar 1,8 miljoen hectare is nu overgedragen aan de lokale gemeenschap, en het Indonesische Ministerie van Milieu en Bosbouw heeft de voorgenomen 12,7 miljoen teruggebracht naar 4 miljoen. “Op die manier lijkt het behaalde resultaat van 1,8 miljoen een groter succes”, verzucht Purba; ineens is al bijna de helft van het doel bereikt. “Zo gaat dat in ons land.”
Bosbranden en palmolie
WALHI – voluit Wahana Lingkungan Hidup Indonesia (Indonesisch Forum voor het Milieu) – is een collectief van meer dan 479 ngo’s and 156 individuen verspreid over de archipel. WALHI ondersteunt gemeenschappen bij agrarische conflicten. Daarmee wil zij inheemse culturen en hun zeggenschap over en toegang tot natuurlijke hulpbronnen beschermen.
Veruit het grootste probleem zijn de palmolieplantages. De bosbranden die elk jaar enorme stukken bos verwoesten, aangestoken om land klaar te maken voor plantages, hullen het land wekenlang in rook en veroorzaken ernstige schade aan het milieu en de gezondheid. Veel plantages worden bovendien op drooggelegde veengronden aangelegd, waardoor grote hoeveelheden broeikasgas vrijkomen.
[…] Oslan Purba strijdt tegen palmolie in Indonesië: “Zo gaat dat in ons land” […]