Maaike Pfann, 48
Isyogadocent, tuinder, wildplukker
Missie workshops en columns als Mevrouw Onkruid
Onkruid anders
Wilde bloemen en planten langs de weg: de één geniet ervan – goed voor de bijtjes immers – de ander is het een doorn in het oog. In ieder geval kampt onkruid met een imagoprobleem. Daar probeert Bennie Meek van Gewildgroei iets aan te doen. In zijn ogen groeit onkruid op plekken waar weinig wordt gelopen, met andere woorden: er ligt teveel bestrating. Als de plantjes dan toch verwijderd moeten worden, dan graag zo duurzaam mogelijk. Bastiaan Punt en zijn tweelingbroer Matthijs bestrijden onkruid met heet (oppervlakte)water en zetten daarbij, naast biomassa, hun snoeiafval in als brandstof. Maaike Pfann, tot slot, geeft als Mevrouw Onkruid workshops – en schrijft columns – waarin ze mensen enthousiast maakt over eten uit de natuur.
Onkruid anders: Bastiaan en Matthijs van Punt Groenaannemers
Wat is de ‘Punt Methode’?
“Over het algemeen is duurzaam duurder en gebeurt het daarom niet. Maar wij hebben de kosten enorm weten te drukken. Onze filosofie is: op de juiste tijd de juiste machine op de juiste plek inzetten. Waar anders vier keer een machine moet langskomen, doen wij het in één keer. Onze machines zijn simpel te bedienen, zo kunnen we mensen die anders aan de kant blijven staan in dienst nemen. Dat drukt de loonkosten.
Verder kijken we naar onze eigen afvalstromen; kunnen we die circulair inzetten? We gebruiken ons eigen snoeiafval voor het verwarmen van oppervlaktewater voor onze heetwatermachines en willen biomassa ook inzetten om onkruid weg te branden. Dat scheelt ongelofelijk veel diesel.”
Waarom wilden jullie onkruid al lang voor het verbod in april zonder gif verdelgen?
“Iedereen riep altijd, gif is goedkoper. Wij dachten: is dat wel zo? En hoezo gebruiken we die troep? Iedereen heeft de mond vol van rentmeesterschap, maar ondertussen komt dat gif in ons grondwater terecht terwijl de effecten onduidelijk zijn. In 2007 werd het DOB-systeem (Duurzaam Onkruidbeheer) ingesteld. Hiermee werd een schijnveiligheid gecreëerd. Geen gif spuiten als het 24 uur later regent, denk je dat iemand zich daaraan hield? Bovendien werkt het niet. Als bedrijf reageerden we met de site dobismisleidend.nl. We kregen meteen Wageningen en vooral Monsanto op ons dak.”
Moet onkruid wel bestreden worden?
“Daar verschillen de meningen over. Mijn vrouw valt het onkruid in de straten niet eens op, anderen klagen bij de gemeente omdat ze het niet mooi vinden. De technische kant: er is voor miljarden geïnvesteerd in de buitenruimte. Die moet je onderhouden; je wilt geen boomgroei midden op de weg.”
Geef een reactie