Down To Earth Magazine

Milieu | Mensen | Meningen

Logo Down To Earth

Zoek op de site

  • Home
  • Onderwerpen
    • Uitgelicht
    • Energie & klimaat
    • Landbouw & voedsel
    • Mobiliteit
    • Bossen
    • Economie
    • Mensenrechten
  • Rubrieken
    • Interview
    • De Activist
    • Opinie
    • Boeken en films
    • Consument
    • Recept
    • Columns
  • Magazines
  • Nieuwsbrief
  • Over ons
Home > Opinie > Onder Vuur > Onder Vuur: Reclame Code Commissie vs. Kwalitaria

Onder Vuur: Reclame Code Commissie vs. Kwalitaria

Rinske Bijl | 29 juli 2019 |

Cafetariaformule Kwalitaria voert de slogan ‘Op weg naar 100% duurzaamheid’, en zegt ‘waar mogelijk’ vlees met een Beter Leven-keurmerk te gebruiken. Misleidend, oordeelde de Reclame Code Commissie. Marketingdirecteur Martijn Boone reageert.

Waar bevinden jullie je eigenlijk, op die weg naar 100% duurzaamheid?
“We verduurzamen al op een heleboel fronten. Zo is het rundvlees van onze hamburgers van Nederlandse Maas-Rijn-IJssel-koeien. Dat is niet biologisch, maar wel lokaal. De hamburgerbroodjes zijn voor minstens 70 procent van biologisch graan uit de Noordoostpolder, in de verse milkshake- en ijsmix zit alleen weidemelk, en veel van onze kipproducten hebben het Beter Leven-keurmerk. Zo kan ik nog veel meer voorbeelden geven van producten die bij ons een stuk duurzamer zijn dan wat je doorgaans in de snackbar koopt. Dus ik vind het eigenlijk best raar dat onze inspanningen worden ‘beloond’ met een klacht bij de Reclame Code Commissie.”

Veel kleine stapjes zijn natuurlijk niet hetzelfde als 100% duurzaam. Waarom adverteren jullie niet met de concrete resultaten die jullie wel al behaald hebben?
“Omdat we duurzaamheid als een continu proces zien, dat nooit af is. Ik vind het zelf daarom nog steeds een hele mooie slogan. Het verplicht ons om constant bezig te zijn met duurzaamheid. Ook op ons kantoor is de slogan zichtbaar aanwezig, zodat we ons bij alles wat we doen afvragen hoe het bijdraagt aan deze doelstelling. We zijn dan ook niet van plan om hem aan te passen, we gaan eerst in hoger beroep tegen de uitspraak.”

“Mensen zijn toch ook onderdeel van de natuur? Daarom vinden wij dat meer verantwoord genieten – minder zout, suiker en vet – wel degelijk hoort bij onze missie om duurzame keuzes te maken”

Maar voor een doelstelling is het nogal vaag. ‘Op weg naar’ en ‘waar mogelijk’ zijn niet erg harde doelen.
“Klopt, dat is een bewuste keuze. We hebben 135 franchisenemers in heel Nederland, en we kunnen niet dagelijks controleren in hoeverre zij hieraan voldoen. We zorgen natuurlijk dat de producten die we zelf maken zo duurzaam mogelijk zijn. Maar daarnaast mogen de vestigingen twintig procent van hun assortiment zelf kiezen en inkopen. Daar hebben we minder invloed op. Overigens hebben we wel afgesproken dat we in 2020 helemaal plasticvrij zijn. De frietbakjes zijn nu nog van plastic, maar de meeste andere verpakkingen zijn al van papier.”

De Reclame Code Commissie keurt het ook af dat jullie het streven naar minder zout, suiker en vet onder de noemer duurzaamheid scharen. Dat heeft toch niks met elkaar te maken?
“Niet direct met een beter milieu of meer dierenwelzijn, inderdaad. Maar wel met het welzijn van mensen, en wij zijn toch ook onderdeel van de natuur? Daarom vinden wij dat meer verantwoord genieten wel degelijk hoort bij onze missie om duurzame keuzes te maken.”

Kom op de mailinglijst

Schrijf je in voor de D2E nieuwsbrief

Categorie: Opinie, Onder Vuur Tags: voedsel, Kwalitaria, Reclame Code Commissie Verschenen in: — Down to Earth 53 juni 2019

Rinske Bijl

Rinske Bijl

Schrijver

Rinske Bijl vertelt verhalen in woord en beeld, over duurzaamheid, migratie, vluchtelingen en gender. En over wat je zelf kan doen om de maatschappij een beetje groener en eerlijker te maken.

  • Volg Rinske Bijl op Twitter @rinskebijl
  • Website van Rinske Bijlrinskebijl.nl
  • Alle artikelen van Rinske Bijl op Down To Earth Magazine

Gerelateerde berichten

Recept

Recept: gevulde aubergines

Het woord ‘vleesvervanger’ gaat uit van vlees als norm. Terwijl er bij Michiel meestal een behoorlijk lekkere en voedzame maaltijd op tafel staat waar geen vlees aan te pas komt. Zoals deze gevulde aubergines.
Recept

Buurtbongerdbeweging

Michiel Bussink geniet van de rijkdom van de dorpsboomgaard. Recept voor hete bliksem met pastinaak en hazelnoten.
Jubileum, Opinie, Schot

50 jaar Milieudefensie

Opinie

Biobrandstof uit voedsel is een doodlopende weg

Dinsdag bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel over het Nederlandse biobrandstofbeleid. Het klinkt groen, maar niets is minder waar.
Ontvang ons magazine

Recente reacties

  • Alexa op Fluweelzachte muren zonder latex
  • Loek Beukman op Protesteren met een smiley
  • Ingrid Staal op Gek van insecten: Paul Beuk
  • Ronaldo op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”
  • Loek Beukman op “Het probleem ligt bij de machine”
  • Loek Beukman op Kaas zonder koe
  • Ad op “De tijd van het ecopopulisme is aangebroken”

Lees ons papieren magazine

Lees — Down to Earth 56

Contact

Redactieadres:
Nieuwe Looiersstraat 31
1017 VA Amsterdam
Tel: 020-5507433
redactie@downtoearthmagazine.nl

Over ons

  • Over ons
  • Auteurs
  • Word abonnee
  • Disclaimer
  • Privacy en cookies

Volg ons