Hoewel peakoil en klimaatopwarming onverzoenbaar lijken, worden beide problemen fundamenteel veroorzaakt door het snel opbranden van fossiele brandstoffen. Het verminderen van het energieverbruik is een doel waar zowel de ASPO als het IPCC zich samen achter zouden kunnen en moeten zetten.
Waarom is het hoge verbruik van fossiele brandstoffen problematisch? Omdat we het klimaat beïnvloeden, zegt de ene. Omdat fossiele brandstoffen op dreigen te raken, zegt de andere. Als het over energie gaat, is er niet alleen onenigheid over de oplossingen. We zijn het evenmin eens over het probleem: is het “global warming” of “peak oil”?
Het concept “peak-oil” werd in 1956 gelanceerd door M. King Hubbert. Deze Amerikaanse geofysicus stelde dat de productie van fossiele brandstoffen een welbepaalde curve volgt in de tijd, waarbij er een piek optreedt in de productie als de helft van de voorraad is opgebruikt. Daarna valt de productie steeds verder terug. Eens de piek op globaal niveau wordt bereikt, zal de wereld het elk jaar met minder olie moeten stellen, met een ontwrichting van de samenleving als gevolg.
Als de peakoil-beweging (vertegenwoordigd door de ‘Association for the Study of Peak Oil and Gas’ of ASPO) gelijk heeft dat de oliereserves snel uitgeput zullen raken, dan is het de vraag of er genoeg fossiele brandstoffen in de grond zitten om de doemvoorspellingen van ‘global warming’ te doen uitkomen. Het IPCC houdt in haar toekomstscenario’s geen rekening met een tekort aan fossiele brandstoffen. Langs de andere kant is er de opmars van “onconventionele” olie- en gasbronnen, zoals teerzanden, olieschalie en schaliegas. Die reserves zouden veel groter zijn dan de reserves van conventionele olie en gas. Maar de ontginning en bewerking ervan brengt een twee tot vier keer hogere uitstoot van broeikasgassen met zich mee dan conventionele olie en gas.
Als de onconventionele fossiele brandstoffen in de grond blijven zitten, dan draait de opwarming van het klimaat mogelijk minder rampzalig uit dan verwacht. Maar dan zitten we straks wel met een tekort aan energie, wat onder meer problematisch is voor de uitbouw van hernieuwbare energiebronnen. Halen we de onconventionele fossiele brandstoffen op, dan hoeven we ons wellicht de komende eeuw geen zorgen te maken over het aanbod van energie. Maar dan bestaat het risico dat zelfs de ergste doemscenario’s van het IPCC te optimistisch blijken te zijn.
Hoewel peakoil en klimaatopwarming onverzoenbaar lijken, worden beide problemen fundamenteel veroorzaakt door het snel opbranden van fossiele brandstoffen. Het verminderen van het energieverbruik is een doel waar zowel de ASPO als het IPCC zich samen zouden kunnen en moeten achterzetten.
Geef een reactie