Het Movies That Matter Festival, sinds enkele jaren neergestreken in Den Haag, overlapt dit jaar met de Nuclear Security Summit (NSS), een grootse internationale bijeenkomst waar een kleine zestig wereldleiders bespreken hoe nucleair terrorisme kan worden uitgesloten. Het festival, een initiatief van Amnesty, sluit hierop aan met een programma over kernenergie.
En waarom ook niet. Ieder jaar kijkt het festival wat actueel is en eventueel in de regio speelt om daar vervolgens bij aan te haken, vertelt directeur Taco Ruighaver. “We proberen te vertellen waarover die bijeenkomst gaat en wat daarbij komt kijken. Toevallig sluit het goed aan bij het recente Pandora’s Promise, eerder op IDFA vertoond. Die film geeft een opvallend, onverwacht tegengeluid.” Hij is namelijk pro-kernenergie, zoals Down to Earth eerder al beschreef.
Ruighaver is blij met zo’n controversiële documentaire. “We willen zeker geen podium zijn voor alleen linkse en activistische meningen. We kiezen er bewust voor om een film- en debatfestival te zijn en mensen onze visie op bepaalde zaken niet op te dringen. Nee, we willen het er na de films met makers, politici, beleidsmakers of andere betrokkenen over hebben: wat hebben we gezien, wat zijn de meningen en wat moet er gebeuren om dit ten positieve te keren. Dan krijg je ontmoeting en dialoog.”
De grootste spelers op NSS zullen, gezien de enorme veiligheidsrisico’s, niet bij de debatten aanschuiven. “Maar er komen enorm veel experts naar Den Haag. Zo hebben we bijvoorbeeld Bruce Blair, de oprichter van de internationale beweging voor de afschaffing van kernwapens, Global Zero.” Blair is ook uitvoerend producent van de documentaire Countdown to Zero, een van de vijf door Ruighaver geselecteerde films. In dit pleidooi tegen kernwapens wordt duidelijk dat de angst voor terrorisme één ding is, maar domme pech of stomme (menselijke) fouten ook een enorme bedreiging vormen. Kernbommen die per ongeluk uit een vliegtuig vallen, een weersatelliet die Rusland per abuis het signaal gaf dat ze met kernwapens bestookt werden, ‘geheime’ lanceercodes die bij veel te veel betrokkenen bekend waren; het is allemaal al gebeurd.
Naast de zienswaardige documentaires Into Eternity en Snake Dance draait ook de speelfilm Grand Central, een complex liefdesverhaal dat zich afspeelt in een Franse kernenergiecentrale. Buiten dit programma is er nog het bekroonde A River Changes Course, over hoe de oorspronkelijke Cambodjaanse manier van leven wordt bedreigd door de toenemende industrialisatie.
Movies That Matter Festival, 20 t/m 26 maart 2014 in Den Haag.
Lees hier een eerdere recensie van Into Eternity.
Geef een reactie