Wašté Win Young, 39 jaar
Indianenstam: Wichiyena Dakota en Hunkpapa Lakota
Wašté Win Young is geboren en getogen in het Standing Rock reservaat, tegenwoordig woont ze een paar kilometer verderop. Tot 2015 werkte ze als ambtenaar voor haar stam. Het was haar taak om bezwaar aan te tekenen tegen federale bouwplannen op grondgebied van het reservaat. In één van de vele rechtszaken rondom de Dakota Access Pipeline oordeelde een rechter dat Win Young dat had nagelaten; de aanleg van de olieleiding kon dus doorgaan. De rechter baseerde zich op de National Historic Preservation Act. In deze wet is vastgelegd dat een federale organisatie bouwplannen mag uitvoeren als een stam niet reageert op pogingen tot overleg. “Zo is het beslist niet gegaan”, vertelt Win Young. “Ik was juist degene die contact zocht met de betrokken partijen – dat konden we bewijzen – en toch werd gezegd dat ik verkeerd gehandeld had.” Mede door deze uitspraak legde ze haar functie in 2015 neer.
Hondenkennels
“Ik ben opgegroeid met actievoeren. Mijn leven bestaat uit het verdedigen van ons land, water en volk,” zegt ook Win Young. Ze woonde een half jaar in het Oceti Sakowin protestkamp. In het begin reageerde de politie nog vriendelijk op de demonstranten, maar dat veranderde snel. “De drang om zelf ook geweld te gebruiken groeide, maar onze stamoudsten dwongen ons geweldloos te blijven. Ergens frustreerde dat. Zij stonden niet aan de frontlinie, ervoeren de vernederingen niet. Je wilt gewoon wraak nemen. Maar onze realiteitszin won; terwijl de wereld de misdragingen van de politie zag, bleven wij vreedzaam.”
Zelf werd ze gearresteerd toen ze met 70 actievoerders op heilige grond aan het bidden was. “We werden in een schoolbus afgevoerd, de politie zette ook nog de airco aan. Het was zo koud dat de tie-raps waarmee we vastgebonden waren, kapot knapten. Vier uur lang mochten we de bus niet uit en niet naar het toilet, terwijl de politie buiten pizza at en selfies nam voor de hondenkennels waarin onze mannen vast zaten. Ook wij werden in hondenkennels opgesloten – in ons ondergoed – voordat we werden afgevoerd naar de gevangenis. Na drie dagen kwamen we vrij; een dag langer dan volgens de Amerikaanse wetgeving is toegestaan.”
Met vijf andere vrouwen van de Standing Rock Sioux heeft Win Young een rechtszaak tegen president Trump aangespannen wegens het schenden van religieuze rechten en heilige grond. “Die zaak moet eerst voorkomen voordat de pijpleiding in gebruik genomen mag worden. Maar met Trump weet je het nooit.”
Elizabeth de Roock zegt
Ja en maar zeggen dat de USA blank is nou er is niks van ze bij dat land is gejat van de Indianen dat blijf ik zeggen !En nou willen ze zo snel mogelijk van af bevolkingsgroepen die niet in hun mooie blanke Christelijke straatje passen !Die Trump is net zo`n terrorist als degene die hij denkt te moeten weren .Geschift is ie en een crimineel die een gevaar oplevert voor de wereld vrede en het milieu !!!!! Een land dat ik overigens met blanke leiders nooit zal bezoeken ,dit land behoort toe aan de Indianen en aan niemand anders !!!!
Anthoon Budel zegt
Het is een strijd tegen het kapitalisme en het grote geld. Niet alleen de grote bedrijven moeten aangesproken worden. Ook de duizenden individuele burgers die profiteren van kapitalisering, van roofbouw en geldwinning.
Mevr A Tolenaars zegt
Anthoon ik ben het helemaal met U eens.Neem die grote banken de bilderberg groep.
Plus die hogeheren van Regeringen en consorten.
Maar America moet je ook niet uit sluiten die maakt nep oorlogen en zo word de burger van die landen kapot geschoten.En Trump die deugd ook niet,het zal me niets verwonderen dat hij niet lang President is.Maar Elizabeth heeft wel gelijk dat de Indianen uit hun leef gebied geschopt zijn,wat niet terecht is.Ik wens een gezegende afloop met GOD aan onze zijden.
Eira zegt
Vreedzame demonstraties mogen natuurlijk nooit zo uit de hand lopen, dat was gelukt en toch volgt er een onrechtmatige afstraffing. Laat die pijplijnen er niet komen, er is al zoveel vervuilt.