Ons land staat wereldwijd bekend om de waterwerken die het water buiten de deur houden. Hoe lang houden we dat nog vol? Fotograaf Michael Rhebergen schetst een worst case scenario en ging op zoek naar de nieuwe kustlijn van Nederland.
Als documentairefotograaf reis ik al jaren de wereld over om verhalen te maken. Steeds vaker kom ik daardoor in aanraking met de vaak schrijnende gevolgen van klimaatverandering. Ik ontmoette mensen die huis en haard moesten verlaten door overstromingen of geen andere uitweg uit een onzeker bestaan meer zagen dan een dochter uit te huwelijken.
Maar wat merken we hier in Nederland eigenlijk van de klimaatverandering? Omdat reizen naar het buitenland de afgelopen tijd niet mogelijk was, besloot ik in eigen land op onderzoek uit te gaan. Uit de literatuur werd mij al snel duidelijk dat een zeespiegelstijging van meer dan een paar meter een heel reëel scenario is. Dat betekent dat een groot deel van ons land onder water komt te staan.
Waar komt de nieuwe Nederlandse kust te liggen, en wie wonen er straks aan zee? Zelf ben ik een geboren Achterhoeker. Bestaat de omgeving die ik zo goed ken over 100 jaar niet meer? Ik besloot op de fiets te springen om de denkbeeldige nieuwe kust te fotograferen en de mensen die er wonen te ontmoeten.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting Matchingsfonds.
Het project ‘De Nieuwe Kust’ van Michael Rhebergen is deze zomer te zien tijdens de kunstroute van de IJsselbiënnale. Van 9 juli tot en met 18 september hangt zijn werk in de Oude Energiecentrale van Harculo in Zwolle.
Geef een reactie