In 2013 is slechts een kwart van de 2,4 miljoen ton soja die Nederland gebruikt, verantwoord geproduceerd. Voor driekwart van de soja wordt op geen enkele manier verantwoording afgelegd over de sociale of ecologische gevolgen. Dat blijkt uit de Sojabarometer 2014. Nederland heeft als doel 100 procent verantwoord sojagebruik in 2015. Dat is nu bijna onhaalbaar geworden.
“Wat we in 2011 hadden afgesproken, 100 procent verantwoorde soja in 2015, gaan we op deze manier niet halen, zegt Tamara van de Sojacoalitie die bestaat uit acht ontwikkelings- en milieuorganisaties. “De overheid heeft 3,5 miljoen geïnvesteerd en de zuivelsector komt zijn afspraken na, maar de varkens- en de pluimveesector schieten tekort. Nederland klopt zich op de borst dat het koploper is in verantwoorde soja maar kan dat zo niet waarmaken.”
Milieuschade
Het gebruik van soja veroorzaakt nog steeds veel sociale- en milieuschade. Conflicten met lokale bewoners om landbouwgrond, ontbossing, verlies van wetlands, klimaatverandering, milieuproblemen door pesticidegebruik en druk op voedselzekerheid in zich ontwikkelende landen, het zijn allemaal gevolgen van het gebruik van soja. Van de door Europa veroorzaakte ontbossing door de import van plantaardige grondstoffen, is het aandeel van soja 60 procent.
Terwijl het gebruik van verantwoorde soja achterblijft, neemt de totale productie van schadelijke soja snel toe. Ook gebieden die minder geschikt zijn voor sojateelt worden daardoor hard geraakt, zoals de droge Chaco en de Paraná delta in Argentinië, en de waterrijke Pantanal in Brazilië.
Europa grootverbruiker soja
Wereldwijd wordt 276 miljoen ton soja verbouwd op een gebied zo groot als Frankrijk en Spanje. In 2013 werd slechts 2 procent van alle soja op de wereld volgens een duurzaamheidsstandaard gecertificeerd. De Europese afhankelijkheid van import-soja is enorm. Jaarlijks wordt in Europa meer dan 31 miljoen ton soja gebruikt, waarvan slechts 3,6 procent binnen Europa wordt geproduceerd. In Europa worden nieuwe initiatieven ontwikkeld om verantwoorde soja te telen.
Europa produceert zelf bijna geen plantaardig eiwit en is daarmee vrijwel volledig afhankelijk van de import van soja. Milieudefensie vindt dat we eiwitrijke gewassen zoals soja beter van dichtbij kunnen halen. Door in Europa meer te produceren, kan het gebruik van geïmporteerde soja sterk worden teruggedrongen. Bovendien versterkt de teelt van eiwitgewassen de Europese landbouw; het is onder meer goed voor de biodiversiteit en de bodemkwaliteit.
Geef een reactie