Vandaag ontvingen Grunn in Beweging, Schokkend Groningen en Groenfront! de door de de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) beloofde ruwe data omtrent de onderzoeksresultaten van de geofoons. Deze data moeten meer duidelijk maken over de ernst van de aardbevingen die bij de gasboringen in Groningen plaatsvinden. Sinds donderdagochtend 12 juni houden de actiegroepen kamp voor de hoofdingang van het NAM-hoofdkantoor in Assen om zo openbaarheid van de onderzoeksresultaten af te dwingen.
Donderdag 12 juni beloofde de NAM de ruwe data van de geofoons binnen twee weken te verstrekken. Al eerder deed de NAM op 5 februari een soortgelijke belofte in Den Haag tegenover de Tweede Kamer Commissie. Vandaag exact een week na de start van het actiekamp is eindelijk de daad bij het woord gevoegd.
Onderzoeken
De groepen geven aan de ruwe data eerst uitgebreid te zullen onderzoeken op waarheid en volledigheid voordat kenbaar gemaakt zal worden of de eis kan worden ingewilligd. Aangezien de hoeveelheid data en de grote van de bestanden zal dit tijd gaan kosten. “We laten ons niet zomaar met een kluitje in het riet wegsturen en willen eerst weten wat we in handen hebben voordat we vertrekken”, aldus John Lanting van Schokkend Groningen.
Indien de data niet gemanipuleerd en volledig zijn wordt het tentenkamp opgebroken. De ruwe data zullen vervolgens door de groepen ter analyse overgedragen worden aan een onafhankelijk geologisch adviesbureau. Dit met als doel een helder en eerlijk antwoord te krijgen op de vraag op welke diepte de aardbevingen plaatsvinden. De groepen maken zich grote zorgen over de ontwikkelingen van de aardbevingen in het gebied. Daarnaast stellen zij vraagtekens bij de transparantie van informatievoorziening vanuit de NAM. Zij eisen een open communicatie en eerlijke behandeling voor alle Groningers die kampen met aardbevingsproblematiek.
Hardere acties
Wanneer het huidige onderzoek naar voren brengt dat er door de NAM gesleuteld is met de data besluiten de groepen over te gaan op hardere acties. “Over de inhoud van die acties kunnen we helaas geen mededelingen doen, maar dat er binnen de benadering wat gaat veranderen staat 100 procent vast”, aldus GroenFront! woordvoerder Bram Brugman.
Inmiddels is het actiekamp verder uitgebreid en staan er meerdere tenten, mobiele toiletten, een basiskeuken en is er stroom van een aggregaat. Diverse sympathisanten en lokale bewoners sluiten zich aan bij de actie. Dagelijks worden er verschillende materialen door diverse mensen en bedrijven uit de buurt aangeleverd.
Eerdere acties
Begin maart werd de voorgevel van het hoofdkantoor van de NAM op creatieve wijze beklad. Over een lengte van enkele tientallen meters werden met zwarte verf strepen getrokken die scheuren symboliseren, veroorzaakt door een aardbeving als gevolg van gaswinning in Noordoost-Groningen. In een tweet eiste GroenFront! de kladactie op. De milieugroepering ziet een duidelijk verband tussen de ontstane scheuren in woningen en gebouwen en de gaswinning in Noordoost-Groningen.
Aardschokken
De gaswinning heeft gedurende de eerste twee maanden van dit jaar in de noordelijke regio van Groningen geleid tot maar liefst 17 aardschokken. Om de leefbaarheid te verbeteren, besloot het kabinet begin dit jaar om de gaswinning voor 2014 en 2015 te beperken tot 42,5 miljard kuub. Rond Loppersum ging de gaskraan voor 80 procent dicht. Volgens de NAM geeft onderzoek een positief effect aan voor dit gebied en leidt de maatregel slechts tot een geringe toename van de aardbevingsdreiging elders in de provincie.
Lees ook: Met angst en beven
Geef een reactie