Milieudefensie moet inzetten op bruggenbouwen, vindt Saskia Borgers, gemeentesecretaris en algemeen directeur in Haarlem en sinds kort voorzitter van Vereniging Milieudefensie.
Was de vorige minister van VROM, Cramer, ooit voorzitter van Milieudefensie, ditmaal gaat het andersom. De nieuwe voorzitter van Milieudefensie was ooit directeur-generaal Milieu bij VROM. Momenteel is Saskia Borgers (41) gemeentesecretaris bij de gemeente Haarlem. “Daar mag je je met alles bemoeien, maar ga je uiteindelijk over niets.” Als milieukundige miste ze het dat ze zich niet kon bezighouden met haar grote liefde, milieu. “Ik miste m’n oude vak en wilde graag een kans aangrijpen om me daarmee bezig te houden naast m’n huidige baan.” Die kans kwam dus snel genoeg. En als ex-topambtenaar bij VROM heeft ze ook wel een mening over hoe een organisatie als Milieudefensie zich het beste kan opstellen.
In het persbericht over uw benoeming zegt u dat u het vooral belangrijk vindt dat Nederland werk maakt van de duurzame kenniseconomie. Hoe ziet u dat?
“Met dit kabinet is duurzaamheid geen issue, en investeren in duurzaamheid al helemaal niet. Maar duurzaamheid is geen vanzelfsprekendheid, dat moet een extra impuls krijgen, anders krijg je die broodnodige voorlopers niet. Wat je nu ziet is dat subsidiegelden verdwijnen en duurzaamheid ‘vereconomiseerd’ wordt, maar dat valt altijd weg tegen de rest van de economie.”
Dus u vindt niet dat clubs als Milieudefensie onafhankelijk zouden moeten worden van subsidiegelden, zoals Greenpeace dat is?
“Mijn mening is: als je subsidiegelden weghaalt bij ngo’s, wees dan ook zo stoer om steun weg te halen bij alle industrieën en sectoren. Dan heb je een gelijke start. Dat is eerlijk. Op deze manier niet. Milieudefensie is gelukkig niet afhankelijk van subsidies alleen. Door het wegvallen van subsidies is er wel schaarste ontstaan op de begroting. Op zich is afslanken geen ramp, je keert terug naar je kernproces, en bij schaarste worden mensen innovatief. Maar je zou niet zoveel moeten snijden dat je niets meer kunt bijdragen. Ik wil bij Milieudefensie niet degene zijn die het licht uitdoet.”
Wat vindt u een goed voorbeeld van een duurzame koploper?
“Een geweldig voorbeeld vind ik Unilever. Toen ik bij VROM werkte, heb ik met ze aan de onderhandelingtafel gezeten om duurzaam inkopen te realiseren. Dat was een stroperig proces. En nu zijn ze helemaal om. Dat is klasse. We mogen daar best trots op zijn.”
In datzelfde persbericht zegt u ook dat u niet van de protestgeneratie bent. Toch, een deel van Milieudefensie is behoorlijk actiegericht. Radicale clubs blijken bovendien een belangrijke functie te vervullen in het stimuleren van MVO.
“Ik kan me veel voorstellen bij zo’n mening, maar ik werk anders. Ik zal overigens nooit iemand veroordelen. Als iemand een actiegericht standpunt inneemt en daarmee de aandacht vestigt op een probleem, prima. Ik en veel leeftijdsgenoten van mij zijn niet zo opgegroeid. Ik ben meer iemand die een win-win situatie wil vinden. Radicalisme, extremiteiten, zoals vandalisme of de wet overtreden, wijs ik af. Maar activisme kan soms heel leuk zijn en ik kan het ook mooi vinden. Voor Milieudefensie is het belangrijk om strategisch alle verschillende rollen in te zetten. Met mij kun je de rol van partner, bruggenbouwer heel goed inzetten. Ik pleit er ook voor om die rol meer te gebruiken omdat ik zie dat bedrijven en industrieën vaker in gesprek willen.”
U heeft een tijd bij VROM gewerkt op milieu. Daar bent u vast veel in aanraking gekomen met Milieudefensie. Hoe was dat?
“Moeizaam. Stroef. Daar dacht ik soms: als ik bij Milieudefensie had gezeten, dan had ik nu met de overheid een partnerschap aangegaan.”
Denkt u dat dat bij het huidige kabinet ook een goede strategie is?
“Ik denk van wel. Partnerschap is nodig om te werken aan een duurzame samenleving. Ik kom veel ex-VROM mensen tegen die niet zo goed weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat Milieu niet de underdog gaat worden. Ik heb er ook nog geen antwoord op. De huidige dominantie op infrastructuur bevalt me niet. Toch die 130 km op snelwegen, toch door het Groene Hart. Dan denk ik: dát gaat ons toch niet gebeuren! Dat we weer helemaal terug bij af zijn. Het is ook een uiterst vreemde combinatie, milieu en infrastructuur. Dat milieuaspect zal er toch een keertje uit naar voren moeten komen? Standpunten uitwisselen in de ministerraad was voorheen goed mogelijk met een minister van VROM en een van V&W. Maar nu hebben we op twee volledig tegengestelde onderwerpen één minister en een staatssecretaris. Schultz van Haegen gaat zichzelf natuurlijk nooit lopen bekritiseren.”
En dan is er natuurlijk nog vrees voor belangenverstrengeling die enkele raadsleden in Haarlem hadden na uw verkiezing tot voorzitter.
“Raadsleden moeten dit soort vragen zeker stellen, maar ik zie die problemen op voorhand niet ontstaan. Stel dat het wel gebeurt, dan kies ik voor mijn functie als gemeentesecretaris. Een secretaris moet volledig integer zijn. Ik ben in Haarlem geen pleitbezorger van de zaak van Milieudefensie. Die zaken kan ik goed scheiden, en dat moet ook.”
Geef een reactie