Duizenden mensen kwamen zondagavond lopend, varend of na een busrit uit het land bijeen bij het filminstituut EYE in Amsterdam voor toespraken en optredens. De Peoples Climate March, waaraan zondag op verschillende plaatsen in de wereld door honderdduizenden mensen werd meegelopen, ging vooraf aan een klimaattop van de VN. Daar wordt vanaf dinsdag in aanwezigheid van tal van regeringsleiders de reductie van de uitstoot van broeikasgassen besproken.
In Nederland deden volgens initiatiefnemer Urgenda tussen de vijf en tienduizend mensen mee aan de klimaatdemonstratie. Vanaf verschillende plaatsen in het land liepen, fietsten en voeren deelnemers naar het filmmuseum EYE aan het IJ in Amsterdam, waar een slotevenement plaatsvond. Daar traden onder andere Freek de Jonge, zanger Sef en DJ Isis op.
Volgens Marjan Minnesma, directeur van Urgenda die het initiatief nam tot de klimaatmars in ons land, was het een groot succes. “Het gezelschap was heel divers en mensen kwamen uit alle hoeken van het land. De sfeer was erg goed.”
De klimaatmars is ook bedoeld “als breder signaal van alle mensen die een duurzamere wereld willen”, aldus Minnesma, die denkt dat een nieuwe vorm economie met meer kringloop en duurzame energie nodig is. “Het is cruciaal dat nu stevige maatregelen genomen worden om de aarde leefbaar te houden.”
New York
De eerste mars ging zondag van start in Australië. In Melbourne waren zeker 30 duizend betogers op de been. Ook in Sydney en Cairs gingen mensen de straat op waar de ministers van Economie van de G20 dit weekend bijeen zijn voor de klimaattop.
In New York namen 300 duizend mensen deel aan de demonstratie, daarmee was het de grootste klimaatdemonstratie ooit. “De dagen dat klimaatverandering genegeerd wordt als bijzaak zijn voorbij”, zegt May Boeve, directeur van de klimaatcampagne 350.org. “De publieke opinie heeft een omslagpunt bereikt en de oproep voor meer actie zal alleen maar groeien. Dit actie weekend is nog maar het begin. Today we march, tomorrow we organise.”
Ook op andere plekken in de wereld is betoogd voor de bescherming van het klimaat. Van volle straten in New Delhi tot Berlijn, van Lagos to Rio. In meer dan 156 landen en bij meer dan 2.646 evenementen en demonstraties zijn mensen in actie gekomen.
Apartheid
Opvallend was de oproep van Nobelprijswinnaar en activist Desmond Tutu zondag in de Britse krant The Observer. Hij pleit hij voor dezelfde aanpak die hij als leider van Zuid-Afrika hanteerde om Apartheid te bestrijden. “Met dezelfde strategie moeten we klimaatverandering tegen gaan!”
“De meest verwoestende gevolgen van klimaatverandering, dodelijke stormen, hittegolven, droogte, stijgende voedselprijzen en het ontstaan van klimaatvluchtelingen, treffen vooral de armsten op de wereld”, betoogt hij. “Degenen die de minste betrokkenheid hebben bij het creëren van de problemen worden het hardst getroffen. Afrikanen dragen het minst bij aan de uitstoot van broeikasgassen dan mensen op andere continenten, maar betalen de hoogste prijs. Het is hoogst onrechtvaardig!”
Tutu richt zich met name ook tot de Amerikaanse president Barack Obama die volgens hem sterk leiding moet nemen in het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.
Klimaattop
Dinsdag 23 september komen alle regeringsleiders, waaronder premier Rutte, in New York, bij elkaar. Op initiatief van Secretaris Generaal Ban Ki-moon is de extra klimaatop ingelast om de urgentie van het klimaatprobleem te onderstrepen en wereldwijd maatregelen te nemen. Het resultaat voor de bijeenkomst in New York is van groot belang voor de grote VN-klimaattop die in 2015 in Parijs plaatsvindt.
Geef een reactie