Milieuorganisaties vinden het onverantwoord dat staatssecretaris Mansveld van Milieu toestaat dat overheden hout met het omstreden Maleisische MTCS-keurmerk mogen inkopen. Daardoor mogen gemeenten, waterschappen en andere overheidsorganisaties voor hun bouwprojecten Maleisisch hardhout gebruiken uit regenwoud waar kaalkap plaatsvindt en waar de rechten van inheemse volken niet of nauwelijks worden gerespecteerd.
Het Wereldnatuurfonds, Greenpeace, Milieudefensie en het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken (NCIV) hebben herhaaldelijk geprotesteerd bij Mansveld en de Tweede Kamer. Toch laat de staatssecretaris het keurmerk van de Maleisische overheid nu toe op voorwaarde dat MTCS over twee jaar wel aan de Nederlandse criteria voldoet. De resultaten uit het verleden bieden echter weinig hoop dat dit lukt.
Natuurbehoud
Volgens de milieuorganisaties onderschat Mansveld het reële risico op kaalslag van tropisch regenwoud en op rechtenschendingen van de lokale bevolking die in de Maleisische bossen wonen.
Onlangs weigerde het land nog de Speciale VN-Rapporteur voor de Rechten van Inheemse Volken uit te nodigen. Ook wil Maleisië niet voldoen aan de VN Verklaring over de Rechten van Inheemse Volken.
En eind vorig jaar werd met satellietbeelden onthuld dat in Maleisië tussen 2002 en 2012 meer bos is gekapt dan in elk ander land. Grote stukken oerwoud worden omgehakt voor de aanleg van palmolieplantages. Toch krijgt dat hout vaak ook het MTCS-keurmerk.
Negatief advies
Het besluit van Mansveld staat bovendien lijnrecht tegenover het negatieve advies van de onafhankelijke Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC). De commissie is nota bene door de overheid zelf in het leven geroepen om te beoordelen welke houtkeurmerken het label duurzaam verdienen. Het negeren van dat advies schept verwarring in de markt en tast het vertrouwen in het duurzaam inkoopbeleid van de overheid ernstig aan.
Geef een reactie