Reacties

  1. roland zegt

    @: “De potentiële energiebesparing van thermische isolatie, twee-, drie- of vierdubbele beglazing, efficiënte verwarmingsketels en mechanische ventilatiesystemen, wordt immers op het theoretische energieverbruik berekend”
    – Vierdubbele beglazing is nog theoretisch!
    Zeker zo belangrijk zijn de grote verschillen tussen gelijkwaardige huizen en slecht werkende systemen. Toch is de energiewinst bij gebouwverwarming over de laatste tientallen jaren aanzienlijk, maar vooral het steven naar “energieneutraal” bij bestaande huizen schiet het doel voorbij en kan averechts werken. Het beleid moet meer nadruk krijgen op werkelijke winst in energiebesparing.
    Het werkelijke verbruik hangt af van het bewonersgedrag en bewoners willen wel eens verhuizen.

  2. Anke Korteweg zegt

    ‘Efficiente huizen, inefficiente investeringen’:

    In het beschreven onderzoek miste ik een zeer wel mogelijke oorzaak van het relatief lage brandstofverbruik van de bewoners van energie-inefficiënte woningen: een gemiddeld laag inkomen. Evenzo zou het relatief zeer hoge energieverbruik bij de meest energie-efficiënte woningen in belangrijke mate een gevolg kunnen zijn van de gemiddeld (veel) hogere inkomens van de bewoners hiervan.

    Ook in andere opzichten mis ik in dit onderzoek de bewoner als (centrale) factor.
    Slecht geïsoleerde huizen betekent vaak minder gezondheid en woongenot. De woningen zijn dan vochtig, er is schimmel en tocht. Dat zou voldoende moeten zijn om ze ook zonder klimaatbeleid energie-efficiënter te (helpen) maken.

    In bepaalde gevallen zal een bewoner op kortere termijn ook meer geholpen kunnen zijn met een subsidie voor bijvoorbeeld een goede tegelkachel, waarin industriëel houtafval zuinig en milieuvriendelijk kan worden gestookt. De stalingswarmte hiervan doet de kieren vergeten.

  3. kris de decker zegt

    @ Anke

    Het verschil in inkomen speelt zeker mee, maar de onderzoeken waarop de column is gebaseerd laten zien dat er meer aan de hand is. Ook mensen met een hoog inkomen stoken lang niet altijd de hele woning op tot 20 graden of meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.