Dat vindt Floris de Graad van de Vegetariërsbond.
Een nogal droge hamburger die 250 duizend euro kostte, dat was het allereerste stukje kweekvlees ooit. De Nederlandse hoogleraar vasculaire fysiologie Mark Post van de Universiteit Maastricht is al jaren bezig in het laboratorium gekweekt vlees een realiteit te maken. De voorloper van dit onderzoek kreeg in het verleden al 2 miljoen subsidie van het Rijk, maar toen dat ophield, was er nog geen succes geboekt. Een anonieme gever, die in totaal 700 duizend euro doneerde, zorgde ervoor dat het onderzoek kon doorgaan. Inmiddels is bekend dat de gulle gever Google-oprichter Sergey Brin was.
Dit is hoe de ‘googleburger’ groeit: spierstamcellen van een koe worden in een schaaltje met deels dierlijke voedingsstoffen en steunmateriaal opgekweekt tot spierdraadjes. Van die draadjes en een natuurlijke lijmstof werd een hamburger ‘gelijmd’. Die hamburger mist gevoel, maar ook vetcellen, want vet meekweken is nog niet goed mogelijk. De burger werd live gebakken in een beetje boter en olie, op een persconferentie in Londen. De smaakpapillen werden niet geweldig geprikkeld, dus, maar de hersencellen des te meer. Is de oplossing voor de dieronterende bio-industrie nabij? Is dit hét vlees voor vegetariërs? Nee, zegt Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond.
Waarom is de Vegetariërsbond geen fan van het kweekvlees?
“Allereerst blijft het vlees en er zijn meerdere redenen waarom mensen ervoor kiezen om geen vlees te eten. Dit kweekvlees neemt mogelijk een aantal van die redenen weg, zoals het dierenleed, maar zeker niet allemaal.”
Welke redenen bijvoorbeeld nog meer?
“Er zijn mensen die om spirituele of religieuze redenen geen vlees eten. Voor zulke mensen zal kweekvlees waarschijnlijk niet zomaar een alternatief zijn. En er zijn mensen die geen vlees eten omdat een vegetarisch dieet gezonder is. Vegetariërs leven gemiddeld acht jaar langer. Voor die beweegreden is kweekvlees geen oplossing.”
Maar dit vlees zou toch gemakkelijk gezonder gemaakt kunnen worden? Deze burger is al vetvrij.
“Ja, dat kan, maar dat is niet de intentie. De bedoeling is dat het het reguliere vlees zo dicht mogelijk gaat benaderen, en dan heb je dus ook dezelfde gezondheidseffecten als van gewoon vlees. Overigens vind ik de vrees dat laboratoriumvlees ongezonder zou zijn dan gewoon vlees omdat het voelt alsof er minder controle is, geen overtuigend argument. Als je kijkt naar het bizar hoge gebruik van antibiotica in de bio-industrie, dat in het vlees terecht komt, dan kan ik me niet voorstellen dat kweekvlees slechter wordt dan dat.”
Je zegt ‘mogelijk’ is kweekvlees een oplossing. Jullie zijn niet overtuigd?
“Het lijkt op het eerste gezicht vlees waaraan geen dierenleed te pas komt, maar er zijn uiteraard stamcellen nodig, en meer nog, de voeding van het kweekvlees is vooralsnog afkomstig van bloed. Dat moet toch weer van een dier afgetapt worden. Dan blijf je het probleem houden van de voerconversie – het omzetten van plantaardig eiwit in dierlijk eiwit – en de problemen die dat veroorzaakt, omdat het heel inefficiënt is. Bij Milieudefensie weten jullie als geen ander waar we het over hebben, met genetisch gemodificeerde soja, landgebruik, ontbossing. Een groot deel van de veestapel is bedoeld voor vleesconsumptie, dus als je, bijvoorbeeld, de varkensfok hiermee weg zou kunnen krijgen, dan zou dat in kwantiteit een enorme vooruitgang zijn. Maar de tijdsspanne die hiervoor staat is zo’n dertig tot veertig jaar voor het grootschalig beschikbaar kan komen voor de consument. De problemen die de veehouderij op dit moment heeft, kunnen zo lang helemaal niet wachten. Er zijn veel betere alternatieven. Dit is niet de voor de hand liggende oplossing.”
Wat is wel de denkrichting?
“De huidige ontwikkeling is steeds meer naar authentiek voedsel, en dat is dit niet. Dat wil niet zeggen dat we een aversie hebben tegen nieuwe ontwikkelingen, het kan heel interessant zijn om experimentele richtingen te onderzoeken. Maar ik vraag me af welk probleem hier nu daadwerkelijk mee wordt opgelost. Gezondheid, voedselconversie, zelfs dierenwelzijn, het is allemaal nog de vraag. Qua smaak voldoet het niet, terwijl de nieuwe generatie plantaardige vleesvervangers heel goed zijn. En het kost een heleboel om te ontwikkelen. Dan kun je je geld beter aan iets anders besteden. Verminderen van de vleesconsumptie is echt veel gemakkelijker en effectiever.”
Is kweekvlees dan tenminste een goede manier om de discussie over vlees eten op gang te krijgen?
“Misschien, als er een serieuze discussie komt over dierenwelzijn, maar het kan ook het tegenovergestelde effect hebben. Als mensen denken dat er nu eindelijk zicht is op een oplossing, en dat daardoor wat spanning van de ketel is wat betreft de urgentie van de vleesproblematiek, dan geeft dit een verkeerd signaal.”
Geef een reactie