Indrukwekkende films de komende tijd dankzij, onder andere Movies that Matter en, jawel, de Provinciale Statenverkiezingen.
Sodom
Welcome to Sodom is een portret van de gigantische stortplaats Agbogbloshie in Ghana, in de volksmond Sodom genoemd. Op deze apocalyptische plek ligt zo’n 250 duizend ton aan westers elektronisch afval. Volgens de makers is dit hoogstwaarschijnlijk het eindstation van onze tablets, smartphones en computers. Meer dan zesduizend mannen, vrouwen en kinderen wonen en werken tussen de giftige dampen. Zij zijn de verliezers van de digitale revolutie. Toch is Sodom ook een plek vol hoop, levenslust en creativiteit. Met gevaar voor eigen leven worden ruwe materialen teruggewonnen en weer op de internationale markt teruggebracht.
Welcome to Sodom draait op het Movies That Matter festival van 22 t/m 30 maart in Den Haag.
Positieve beweging
De documentaire Green Tales Of The City laat zien dat er van onderop van alles in gang is gezet voor een meer circulaire, klimaatbestendige en energieneutrale toekomst. Er wordt ingezoomd op projecten in vijf Nederlandse steden. Zo zien we hoe Stichting FossilFryFryslan Friesland fossielvrij wil maken, is in Rotterdam 270 duizend vierkante meter groen dak aangelegd en wordt er in Amsterdam een circulair woonwerkgebied gebouwd. Maar maker Gwen Jansen gaat ook met een Green Makeoverpakket langs bij vrienden om ze tools voor een groenere levensstijl aan te bieden.
Kijk op green-tales.com voor de vertoningsdata.
Klimaatdieet
Wordt plantaardige voeding de nieuwe norm? The Economist en Forbes voorspellen van wel. Dat is natuurlijk koren op de molen van de Partij van de Dieren. De Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk bureau van de partij, heeft na Meat the Truth (2007) een nieuwe documentaire gemaakt over de relatie tussen vlees en klimaatverandering. In #Powerplant praat Marianne Thieme met wetenschappers, ondernemers en artiesten. Natuurlijk promoot de film een veganistisch dieet en beargumenteert waarom. Volgens Oxford-onderzoeker Joseph Poore is het dé manier om je klimaatafdruk te verkleinen. Niet alleen vanwege de broeikasgassen, maar ook vanwege verzuring, land- en watergebruik en eutrofiëring (verlies van biodiversiteit doordat er via mest teveel voedingsstoffen in het water terechtkomen). In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen wordt de film overal in het land vertoond.
#Powerplant, te zien via www.ngpf.nl.
Geef een reactie