Kunnen bomen echt met elkaar communiceren? Worden kippen gelukkig als je ze dagelijks voorleest? En hoe maak je van een troosteloos stuk land een groene oase? Down to Earth selecteerde vijf nieuwe films die je niet wil missen.
Intelligent Trees
In Nederland wordt biomassa gezien als belangrijke oplossing voor de energiecrisis en vindt grootschalige ontbossing plaats ten faveure van andere vormen van natuur, zoals heide. Hoog tijd dus voor Intelligent Trees. Deze vierdelige serie laat zien dat bomen niet alleen het perfecte bouwmateriaal zijn, CO2 opslaan of energie leveren. De Duitse boswachter Peter Wohlleben (bekend van het boek Het verborgen leven van bomen) en wetenschapper Suzanne Simard observeerden en onderzochten tientallen jaren de communicatie tussen bomen. Want ja, die is er. Via het wood wide web sturen ze elkaar informatie en voeding. Kijk de films en ontdek hoe bomen voor elkaar zorgen. Fascinerend.
Regeneratieve landbouw: het kan!
Een roestig bootwrak op een gortdroge vlakte, dikke klompen uitgeharde aarde en verdomd weinig groen. Het is een klein wonder dat het koppel Molly en John Chester dit troosteloze stuk land op een steenworp afstand van Los Angeles in enkele jaren weten om te toveren in een groene oase en boerenbedrijf. Jeetje, wat is het fijn om eens een positief verhaal over landbouw en biodiversiteit te horen. Met de mens in een bescheiden hoofdrol, die vooral kijkt naar wat de natuur nodig heeft en te bieden heeft. Niet zijn of haar wil oplegt, maar zoekt naar harmonie.
Dat is al reden genoeg om The Biggest Little Farm niet te missen. Daarnaast is de documentaire ook nog eens gemaakt door een superteam, met makers achter grote klimaatfilms als Before the Flood, The Cove, Racing Extinction en An Inconvenient Truth en muziek van de componist van House of Cards en Blackfish. Met het netwerk en de kwaliteitsgarantie van dit team is de kans groot dat de film wereldwijd – maar in ieder geval in de V.S. – veel bezoekers trekt. Wat betekent dat veel mensen kennismaken met de biodynamische en regeneratieve manier van boeren die het tweetal nastreeft. En dat is mooi.
De stuwende kracht achter de boerderij is vooral Molly, van huis uit kookboekenschrijver. Zij verdiepte zich in hoe traditionele culturen omgaan met voeding en de natuur en raakte daardoor geïnspireerd. In de film wordt hun verhaal echter verteld door John, toevallig ook een succesvol filmmaker. De vertelstructuur zit enorm lekker in elkaar. Drama, emotie, diepgang, schoonheid en ook de zwartere kant van moeder Natuur; het zit allemaal in de film. Want er zijn plagen en noodweer, en het gebied kampt bovendien met grote droogte en alles verwoestende branden.
Soms lijkt het even een natuurfilm, bijvoorbeeld als John nachtcamera’s installeert om te kijken wie verantwoordelijk is voor al die doodgebeten kippen die ’s ochtends in de velden liggen. Het blijkt een komen en gaan van wilde dieren, zoals slangen, coyotes en vossen. Steeds zijn John en Molly op zoek naar een natuurlijk evenwicht. Niet dat er alleen winnaars zijn. Een slakkenplaag blijkt prima te verhelpen door een groep eenden; die zijn er dol op. En terwijl ze hun buikjes rond eten, lopen ze de eendenpoep uit over de grond. Heilzaam voor de gewassen. Voor de slakken wat minder. De boeren leren ondertussen al doende. Niet met ingewikkelde technologie, maar door de oplossingen die de natuur zelf aandraagt.
Veearts Maaike
Jan Musch en Tijs Tinbergen hebben aardig wat bijzondere natuurdocumentaires op hun naam staan. Waaronder Rotvos, over de gecompliceerde plaats van de vos in het Nederlandse natuurbeheer. In Veearts Maaike volgden ze drie jaar de dagelijkse praktijk van veearts Maaike van den Berg, met Loppersum als standplaats. De film gaat over haar werk in de praktijk, maar vooral ook over de problemen en uitdagingen waarvoor boeren in Nederland worden gesteld. Want door regelgeving verandert de situatie waarin ze moeten werken voortdurend.
Theatrale kippen
Planten zouden beter groeien als je tegen ze praat of mooie muziek voor ze draait. Of kippen blij worden als je ze voorleest, is niet bewezen. Toch doet de biologische kippenboer Raymond het iedere ochtend. Liefst uit zijn favoriete toneelstuk: Cyrano. Roxane, de vedette onder zijn kippen, zit altijd naast hem. Naar haar is deze komische Franse feelgoodfilm Roxane vernoemd. In een ode aan de Franse toneelgeschiedenis en het boerenleven probeert Raymond met gekke YouTube-filmpjes de aandacht van het grote publiek te trekken en zijn bedrijf te redden. Maar hoe ga je in vredesnaam viral?
Familiefilm over trofeejacht
Hoewel de hoofdpersoon een meisje van tien is, moeten ouders even goed nadenken voor ze de familiefilm Mia and the White Lion bezoeken. Mia verhuist tot haar afschuw van Londen naar een leeuwenboerderij in Zuid-Afrika, waar ze langzaam haar draai vindt dankzij het witte welpje Charlie. Als hij uitgroeit tot een sterke leeuw, dreigt Charlie te worden verkocht. Ter bescherming van Mia, zegt haar vader. Maar ze ontdekt dat hij dieren fokt voor de trofeejacht. Hier verandert wat aanvankelijk een mooi Disney-sprookje lijkt in een behoorlijk verontrustend verhaal. Een vader die verwerpelijke dingen doet, mensen die voor de lol wilde dieren afschieten in een door hekken omringd gebied. Wel mooi is dat Mia en de leeuw gedurende drie jaar zijn gefilmd en je ze op doek ouder ziet worden.
Geef een reactie