KGB zag risico Tsjernobyl
Uit honderden vrij gegeven KGB-documenten blijkt dat de Russische geheime dienst zich vanaf de bouw van de kerncentrale van Tsjernobyl al ernstig zorgen maakte en waarschuwde voor een ramp, zo toont het tweeluik Chernobyl: The New Evidence. Toen op 26 april 1986 reactor 4 explodeerde, probeerden de Sovjetleiders dit stil te houden. Om de wereld te bewijzen dat alles in orde was, werden kinderen blootgesteld aan de giftige neerslag tijdens de Kiev May Day-parade. Een aantal overlevenden van de explosie vertellen hun verhaal: Oleksiy Ananenko trotseerde extreem gevaar om een dodelijkere tweede explosie te voorkomen. En Maryna Sivets was zwanger toen de ramp plaatsvond.
Chernobyl: The New Evidence, 22 en 23 februari om 22.15 uur op NPO2.
Caribisch klimaat
In de zevendelige podcast De Vergeten Klimaatcrisis onderzoekt NTR- journalist John Samson wat klimaatverandering voor mensen op de Caribische eilanden betekent. Hij praat met inwoners en experts en ontdekt dat klimaatverandering de levens van vooral armere mensen nu al diep raakt. Wat zijn de gevolgen van zeespiegelstijging voor Bonaire? Wat doet de hitte met mensen op Aruba? Waarom is er zoveel vervuiling op Curaçao? Wat staat het enige regenwoud van Nederland (op Saba) te wachten? In de laatste aflevering praat hij met
Tweede Kamerlid Jorien Wuite (D66) over de problemen en over mogelijke oplossingen.
De Vergeten Klimaatcrisis, te beluisteren via je podcastapp of nporadio1.nl/podcasts/de-vergeten-klimaatcrisis.
Indiase powervrouwen
In Writing with Fire, de publieksfavoriet van afgelopen IDFA, maakt een Indiase krant de overstap van print naar online. Alle journalisten zijn vrouw en komen uit de laagste sociale klasse. Sommigen weten niet hoe een smartphone werkt en hebben thuis geen elektriciteit. Desondanks brengt deze dubbel gemarginaliseerde groep belangrijk nieuws dat door de gevestigde media wordt genegeerd, bij voorbeeld over stelselmatige verkrachtingen of schadelijke illegale mijnbouw. Deze mooie, ingetogen documentaire over solidariteit en moed laat zien hoe onmisbaar journalistiek is, zeker in deze samenleving vol ongelijkheid en corruptie. Hoewel de toenemende invloed van het hindoe nationalisme als een donkere wolk over de toekomst van deze vrouwen hangt, geeft hun ongelofelijke potentie toch vooral hoop.
Writing with Fire, vanaf 31 maart in de bioscoop en van 8 t/m 16 april via moviesthatmatter.nl.
Geef een reactie