Sorry, kernenergie?
I Am So Sorry is een excuus gericht aan de wereld, de natuur en de toekomstige generaties. De documentaire toont de hachelijke situatie waarin de mensheid zich bevindt nu de aarde opwarmt. Is kernenergie echt een verstandig alternatief voor fossiel? De film geeft hierop geen antwoord, maar observeert. Verwoeste landschappen in Kazachstan, Tsjernobyl en Fukushima, de ontmanteling van kerncentrales in Duitsland en de bouw van de grootste afvalstortplaats in Finland: Onkalo. Wat is de impact op de mensen die hier werken en wonen? De beelden van gehandicapte en misvormde kinderen roepen emoties en vragen op. De zinloosheid van het weggraven van radioactief besmette grond rond Fukushima stemt moedeloos. Waar zijn we mee bezig?
I Am So Sorry, vanaf 13 februari in de bioscopen.
Levensbedreigende komeetinslag
Don’t Look Up laat met humor de absurditeit van onze tijd zien. Een student astronomie en haar professor ontdekken dat over 6 maanden een komeet zo groot als de Mount Everest op aarde zal storten. Bij de president krijgen ze geen gehoor, die heeft al zo vaak gehoord dat het einde van de wereld nabij is. Bovendien, als er maar 99,78 procent zekerheid is, waar gaat het dan over? Dus voorlopig doen ze even niets. In paniek benaderen de astronomen de media, maar niemand ziet de ernst van de situatie in. Naast de klimaatcrisis en Trump worden ook techmiljardairs en de media in deze science fiction komedie op de hak genomen.
Don’t Look Up draait in de bioscopen en is vanaf 24 december te zien op Netflix.
Shell in Nigeria
Vice’s langlopende serie Toxic besteedt aandacht aan de rechtszaak die Milieudefensie samen met vier Nigeriaanse boeren aanspande tegen Shell, die naar olie boorde in Nigeria. Shells activiteiten leidden tot enorme milieuvervuiling. Activisten die zich daar in de jaren 90 tegen verzetten, werden vermoord. In eigen land lukte het de Nigeriaanse boeren niet hun recht te halen. Kon Shell in Nederland misschien wel aansprakelijk worden gesteld? De uitspraak liet 13 jaar op zich wachten en kwam voor drie van de boeren te laat. Een van hen was nog geen 40 toen hij stierf. Advocaat Channa Samkalden en Hilde Brontsema van Milieudefensie vertellen hoe de zaak hen greep en nooit meer losliet.
Toxic, is te zien via milieudefensie.nl.
Geef een reactie