Wil je met dit warme weer naar de bios? Dan hebben wij een koude film voor je. Anders kun je ook lekker Zomergasten kijken, op de bank. Of: een interessante serie filmpjes over de waarde van wetgeving voor het milieu.
Bioscoop: Armeense energiecrisis
Tijdens de ontmanteling van de Sovjet-Unie kampte Armenië met een zware energiecrisis. De bevolking leed onder stroomstoringen en gastekorten. In de winter was het bijna ondraaglijk. De absurdistische speelfilm Hot Country, Cold Winter speelt in deze periode en volgt twee intellectuelen die vroeger in het theater werkten. Zij is Russisch, hij Armeens. Ze proberen de kou en de wanhoop te weerstaan. Zij en de mensen uit het dorp komen samen om een oude stookruimte op te knappen. Werkelijkheid en fantasie lopen door elkaar in een film vol hartverwarmende flashbacks naar een kleurrijk verleden en verlangen naar een betere toekomst.
Hot Country, Cold Winter, vanaf 20 september te zien in Eye Amsterdam.
Televisie: Wiebes en Stikker
Wie durft het aan, ontdekken wie de mens achter Wiebes is? De minister van Economische Zaken en Klimaat zal voor veel donkergroene mensen niet erg hoog op het lijstje favoriete politici staan. Hij begon zijn carrière bijvoorbeeld bij Shell. Nu is hij verantwoordelijk voor de ‘hoofdpijndossiers’ Groningen, de energietransitie en het Nederlandse klimaatakkoord. Laten we maar niet beginnen over zijn rol in de afschaffing van de dividendbelasting. Hopelijk doet presentator Janine Abbring dat wel als hij te gast is in Zomergasten. Iedereen die daarna behoefte heeft aan antigif: kijk de aflevering van 12 augustus met internetpionier Marleen Stikker terug. Wiebes’ thema voor zijn uitzending is ‘vooruitgang’. Stikker kijkt kritisch naar vooruitgang, technologie en alles wat ‘smart’ genoemd wordt. Ze vindt dat we moeten waken voor machtsconcentratie bij het bedrijfsleven en ziet vooruitgang in autonome burgers en de kracht van de ‘commons’.
Zomergasten, 26 augustus om 20.15 uur op NPO 2.
Internet: De waarde van wetgeving
Friends of the Earth, het internationale netwerk waar ook Milieudefensie deel van uitmaakt, heeft een serie filmpjes gemaakt over de rol van wetgeving, regels en standaarden bij de bescherming van mens en planeet. In Europa is deregulering volgens hen de trend. Zowel op Europees als op landelijk niveau. Zorgelijk, want wetgeving kan een belangrijk middel zijn voor milieu- en klimaatactivisten. Naast het woud van Białowieża (Polen) en het pesticidenvrije stadje Mals (Noord-Italië) komt ook de rechtszaak van Milieudefensie voor schone lucht aan bod.
Geef een reactie