Deze films, televisieprogramma’s, sites en streams moet je niet missen deze maand.
Bioscoop
Na decennia speelt alleskunner Freek de Jonge eindelijk weer in een film: De vogelwachter. Zijn gelaagde personage is al 45 jaar volstrekt gelukkig op een onbewoond eiland. Eigenlijk met zo goed als niets: zijn voetafdruk moet ongelooflijk klein zijn. Hoe ver weg de ‘beschaafde’ wereld ook lijkt, toch spoelt er van alles aan op het strand en vindt hij een aansteker in de buik van een dode vogel. Elke dag telt hij braaf alle vogels en soorten die hij ziet en geeft de aantallen door aan het vogelinstituut waar hij voor werkt. Tot hij op een dag het slachtoffer wordt van bezuinigingen. Dat alles efficiënt en meetbaar moet zijn en worden vastgelegd in statistieken, is een van de grootste excessen van deze tijd, vertelt Freek de Jonge tijdens een interview met Down to Earth.
De vogelwachter, vanaf 5 november in de bioscopen.
Online
Documentairemaker Gideon Levy vroeg zich af wat het presidentschap van klimaatscepticus Donald Trump zou betekenen voor het klimaatonderzoek. Het was veel, veel erger dan hij vermoedde: milieuwetten worden in hoog tempo teruggedraaid en klimaatdeskundigen in dienst van de overheid verliezen hun baan. In Vaarwel Amerika volgt Levy klimaatwetenschappers die noodgedwongen hun heil in Europa zoeken, en helpt hij een onder Trump stilgelegd revolutionair project van NASA nieuw leven in te blazen. De film begint met een interview met een invloedrijke lobbyist van de fossiele industrie, die onder Trump directeur wordt van het Amerikaanse federale milieuagentschap (EPA).
Vaarwel Amerika is te bekijken op 2doc.nl.
Online/Bioscoop
Het Wildlife Film Festival Rotterdam biedt veel moois. Twee voorbeelden: in The Meadow – Paradise Lost groeien reekalveren op in een weiland. Er gebeurt en groeit van alles tussen het gras, blijkt als de camera vanuit kikkerperspectief de verborgen wereld van flora en fauna laat zien. Waarom worden dit soort ongerepte natuurgebieden opgeofferd aan de intensieve landbouw? Ever Slow Green zoomt in op Auroville. Deze experimentele stad in Tamil Nadu, Zuid-India werd 50 jaar geleden opgericht door mensen uit verschillende landen die in harmonie wilden samenleven. Om het gebied leefbaarder te maken, begonnen ze aan een uniek bebossingsproject op een geërodeerd woestijnplateau. Een inspirerend voorbeeld van eco-herstel: dit zeldzame type tropisch woud floreert nu weer.
Wildlife Film Festival Rotterdam, van 27 oktober t/m 1 november, zie wffr.nl.
Geef een reactie